Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Szárnyal a forint – fordulat jön?

Nem alakult túl jól a 2021-es év a forint számára; hiába emelkedett 3 % feletti mértékben az irányadó kamat az év során, mégis összességében gyengült a magyar fizetőeszköz. A 2022-es esztendő azonban meglehetősen pozitívan kezdődik a forint számára, 365 környékére süllyedt már az EUR/HUF kurzus.

Optimizmusra váltott a piac

A forint árfolyamának szempontjából a leginkább fontos tényező jelenleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris szigorítási ciklusa. A jegybank az emelkedő inflációt megállítandó június óta emeli az irányadó rátát, november óta azonban meglehetősen gyors tempóban. Az utóbbi hetekben minden héten 20-30 bázisponttal szigorított az MNB, így már 4 %-ra emelkedett az irányadó rátának kinevezett egyhetes betéti tender kamatszintje. Most csütörtökön újra dönt erről a jegybank, összességében úgy tűnik, a befektetők már elégségesnek találják a szigorítási tempót.

Elkezdhette értékelni a piac az MNB szigorításait (www.shutterstock.com)

Ráadásul az országspecifikus tényezők is pozitívak. Tegnap látott napvilágot a legfrissebb beszerzési menedzser-index, amely rekord magas értéket mutatott – az ipari termelés bővülése látszik az adatsorból. Emellett a gazdasági kilábalás továbbra is Európa élvonalába tartozik, ugyanakkor az inflációról is elmondható ugyanez. Továbbra is érdemes lesz figyelni a pénzromlásról szóló adatokra, ugyanis ez befolyásolja alapvetően a jegybank monetáris politikáját is. Hozzájárulhatott a magyar fizetőeszköz jó teljesítményéhez az optimista nemzetközi piaci hangulat is. A kockázatvállalóbb hangulatban a sérülékeny devizákat is jobban előnyben részesítik a befektetők.

Kulcsszintnél az árfolyam

Az euró-forint árfolyam mostanában inkább a 365-370-es sávból felfelé lógott ki, illetve a sáv tetején tartózkodott. A 370-es szintről való visszaerősödés egyértelműen pozitív jel technikailag, így nem meglepő az újbóli próbálkozás a 365-ös érték áttörésével. Ha sikerülne az említett szint alá erősödnie a magyar fizetőeszköznek, akkor újra terítékre kerülhetne a 360-as lélektanilag is fontos árfolyamérték megközelítése. Amennyiben újra gyengülni kezdene a forint, az igen rosszat jelentene a technikai elemzés szempontjai szerint, ugyanis fals letörésről beszélhetnénk az EUR/HUF kurzus tekintetében.