Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Rekordszámú új fertőzött a világban – ez az aggódás koszaka

Szomorú adat látott napvilágot a koronavírussal kapcsolatban kedd reggel. A COVID-19 néven is ismert vírus több, mint 1,4 millió új fertőzöttet eredményezett egyetlen nap leforgása alatt. Az egész világban erősen terjed már az új mutáns, az omikron. Az aggasztó tendencia ellenére a tőzsdék továbbra is szép hegymenetet mutatnak be – tényleg nem kell félni az egyre nagyobb esetszámoktól?

Omikron – az új variáns a felelős

Még közel sem ért véget a világ nagy részén a koronavírus negyedik hulláma, amikor novemberben hírek érkeztek egy új, dél-afrikai mutáns megjelenéséről. Az azóta omikron névre keresztelt variáns jelentős aggodalmat okozott, ugyanis nem lehetett tudni, hogy a ma ismert oltások mennyire hatékonyak ellene. Ráadásul azt sem ismertük, hogy milyen súlyos lefolyású betegséget okoz a mutáns.

Leginkább az oltásban látják a megoldást az országok (www.shutterstock.com)

Azóta már szinte az egész világban erőteljesen terjed az omikron, a fentebb is ismertetett rekord esetszámokat produkálva. Több országban (mint például Belgiumban) már az omikron a delta variánsnál is hangsúlyosabb mértékben van jelen.

Enyhe lefolyás – jön a nyájimmunitás?

A kezdeti tőzsdepánik ellenére most már meglehetősen kevésbé hatja meg a piacokat az omikron rohamos terjedése. Bár az előző két hullámban is mérsékelt volt már a tőkepiaci reakció, jelenleg más tényezők is szerepet játszhatnak. Egyre biztosabbnak tűnik ugyanis, hogy az omikron variáns általában enyhébb lefolyású betegséges okoz, akár az influenzánál is gyengébb tüneteket produkálva. Cserébe rendkívül gyorsan terjed – így hiába az arányaiban kevés súlyos fertőzött, magas esetszám mellett így is komoly terhet róhat az egészségügyi ellátórendszerre.

Jönnek vissza a korlátozások több országban, a maszkviselés szinte mindenütt kötelező (www.shutterstock.com)

A gyors terjedés és az enyhe lefolyás kombinációja ugyanakkor elhozhatja a várva várt nyájimmunitást is. Azzal ugyanis, hogy sokan, komolyabb probléma nélkül átvészelik a betegséget, kialakulhat a társadalmi védettség – azok körében is, akik eddig nem éltek például az oltás lehetőségével. A mostani tőzsdei nyugalom tehát lehet racionális is, nem csupán szőnyeg alá söprés a befektetők részéről. Érdemes azonban figyelni az omikronnal, és általában a vírussal kapcsolatos információkat továbbra is. Egy nem várt fejlemény, vagy oltásokkal szembeni rezisztencia ugyanis átírhatja a mostani vidám forgatókönyveket.

https://coronavirus.jhu.edu/map.html