Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Pihenős hét jön, de van, amire megéri figyelni

Ünnepi hosszú hétvégén vagyunk túl, múlt pénteken ugyanis már nem volt kereskedés a legtöbb tőzsdén. Így lesz ez a közelgő új esztendő miatt e hét pénteken is, így újabb csonka hétnek nézünk elébe. Kiemelten fontos adatsorok megjelenését nem hagyták az év utolsó néhány napjára, ugyanakkor az előttünk álló napokban is lesz mire figyelni a kereskedőknek.

Terjed az omikron – egyelőre bírják a tőzsdék

Az év utolsó részének egyik legfontosabb történése az omikronnak keresztelt koronavírus mutáns megjelenése volt. Azóta a variáns gyakorlatilag az egész világon elterjedt, sok európai országban újra korlátozásokkal kell szembenéznie a lakosságnak az omikron miatt. Egyelőre úgy tűnik, hogy enyhe lefolyású betegséget okoz. Ugyanakkor a fertőzöttek magas száma miatt a kórházakat így is telítheti a mutáns – ahogyan erre Anthony Fauci, az amerikai járvány elleni védekezést irányító tanácsadó is felhívta a figyelmet.

Továbbra sem hagy nyugalmat a vírus a tőzsdéknek sem (www.shutterstock.com)

Amennyiben viszont sikerül elkerülni az egészségügyi ellátórendszer túlterheltségét, jelentős esély van a járvány elcsitulására a magas átoltottsággal rendelkező országokban. Az amerikai és európai tőzsdék is jobbára ezt a forgatókönyvet árazhatják, hiszen csúcsaik közelében tartózkodva készülnek jelenleg a 2022-es évre.

Forint és OTP lehetnek a fókuszban

Hazai fronton sem érdemes jelentős megjelenő adatsorokra számítani. Csütörtökön ugyanakkor a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) újból lehetősége lesz határozni az egyhetes betéti tender kamatáról. Múlt héten a jegybank 3,6 %-ról 3,8 %-ra emelte a november óta irányadónak számító rátát. A forint árfolyamának szempontjából is fontos, hogy folytatódik-e ezen a héten is a monetáris szigorítás; jelenleg nem sokkal 370 alatt tartózkodik az EUR/HUF kurzus.

Az előző hét fontos momentuma volt a kamatstop bejelentése, mely szerint október végi szinteken rögzítik a lakossági jelzáloghitelek kamatait 2022 első felében. A hírre az OTP jelentős esést mutatott be, amiből némileg visszajött az árfolyam csütörtökön. A kormány körülbelül 30 milliárdos teherrel számol a bankszektor számára, így az OTP részvényének esése túlzónak tűnhet – ugyanakkor a lépés elvi háttere és bizonytalansága okozhatott pánikot a befektetőkben. Kérdés, hogy a következő napokban sikerül-e megnyugodnia a legnagyobb magyar blue chip árfolyamának, a magyar tőzsde általános teljesítménye is nagyban függ majd ettől.

Megviselte az OTP árfolyamát a kamatstop bejelentése (www.shutterstock.com)

https://www.theguardian.com/world/2021/dec/26/fauci-trump-covid-omicron-vaccines