Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Putyin ijesztő kijelentést tett – háború közeleg?

Meglehetősen feszült a helyzet az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán határon. A felek egymást csapatösszevonásokkal, agresszióra való felkészüléssel vádolják, miközben a világ többi része igyekszik nyugtatni a kedélyeket. Ma azonban az orosz elnök részéről konkrét kijelentés is elhangzott esetleges katonai lépések kapcsán. Egy esetleges háborús feszültség a tőzsdéket sem hagyná érintetlenül.

Putyin: készek katonai lépésekre

Az orosz elnök az orosz védelmi minisztérium vezetői előtt beszélt arról kedden, hogy haditechnikai lépéseket tenne, h a NATO csapatai tovább közelednek határai felé. Vlagyimir Putyin kifejtette azt is, hogy amennyiben Ukrajnába is benyomulna a NATO, a szövetség rakétáinak és hiperszonikus fegyvereinek hatótávolsága 5-10 percre rövidülnének.

Aggasztónak tartja Putyin a NATO közelségét (www.shutterstock.com)

Jelezte, hogy mindezek fényében nem szóbeli, hanem jogi garanciát szeretne arra vonatkozóan, hogy a NATO nem küld csapatokat és eszközöket Ukrajna területére. Természetesen a szövetség álláspontja nem egyezik sokban az orosz elnökével, így továbbra is látható a felek közti szóbeli hadviselés.

Újra 2014?

Az orosz-ukrán konfliktus egyáltalán nem nevezhető újkeletűnek, néhány évvel ezelőtt Krím annektálása kapcsán már volt közvetett fegyveres konfliktus a felek között. Akkor a minszki megállapodás értelemében megszűntek az ellentétek, a gyakorlatban azonban az ukrán kormányerők és az oroszbarát szakadárok között folyamatossá váltak az olykor fegyveres tettlegességig fajuló konfliktusok.

Okozna tőzsdei reakciót egy orosz-ukrán háború (www.shutterstock.com)

Bár Putyin mostani megszólalása önmagában nem okozott megingást a mai pozitív tőkepiaci hangulatban, érdemes lehet figyelni a fejleményeket a keleti szomszédunknál. Egy esetleg valóban kialakuló katonai konfliktus ugyanis nagyon mélyre vethetné vissza a globális befektetői hangulatot, főleg, hogy a világ egyik legnagyobb hatalmának az akciójáról van szó. Az általános eladási hullám az egész tőke- és devizapiacot érinthetné egy szélsőségesen negatív forgatókönyv esetén. Ezeken kívül a BUX különösen is kitett lenne az eseménysorozatra. A földrajzi közelség mellett az OTP-nek jelentős kitettsége van mind Ukrajnában, mind Oroszországban; így a nagybank már 7 évvel ezelőtt is megszenvedte a szembenállást.

https://www.ft.com/content/5e5e9624-b7d7-4c11-bc12-4078a6d293bb