Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Szakadnak a tőzsdék – nézzük az okokat

Ahogy reggeli cikkünkben jeleztük, a csonka hetet nem túl pozitív kilátásokkal várta ma hajnalban a tőkepiac. Az európai tőzsdék nyitása óta azonban már valóságos vérengzés történik, az amerikai határidős indexektől a német részvényeken át az olajig mindent adnak a befektetők. Néhány héttel az omikron variáns megjelenése után újabb szomorú péntek jöhet a tőzsdéken.

Támad az omikron

Egyelőre nem sok információt tudunk az omikron variáns és az oltások viszonyáról, az erről szóló információk még kevésnek bizonyulnak végső következtetés levonásához. Az azonban biztosnak tűnik, hogy egyre gyorsabban terjed az új mutáns, több ország is lezárásokat fontolgat az emelkedő fertőzésszámok miatt. Amíg a gazdasági életet súlyosan nem érintik a korlátozások, mérsékelt tőzsdei hatásra számíthattunk. Úgy tűnik azonban, hogy már a lehetőség is elég ijesztő a piacok számára az előző hetek látszólagos megnyugvásának ellenére.

Félnek a piacok a lezárásoktól (www.shutterstock.com)

Elveszíti legjobb barátját a piac?

A koronavírus kitörése előtt is létezett már a mondás, miszerint „don’t fight the Fed”, azaz ne harcolj a Fed ellen. Az amerikai központi bank ugyanis (a vírus után különösen) gazdaságösztönző intézkedések tömegét vetette be, ezek közül a legjelentősebbek az alacsony alapkamat és az eszközvásárlások. Utóbbiak kivezetése már megkezdődött, ami csökkentheti a piaci likviditást. Ráadásul a kamatemelési várakozások is megemelkedtek a jövő évre vonatkozóan. Ha a Fed már nem lesz a tőzsdék emelkedésének legfőbb hajtóereje, könnyen megkérdőjeleződhet a folyamatos piaci szárnyalás – ennek beárazása is történhet most.

A Fed épülete Washingtonban – vége a piacbarát monetáris politikának?

Adnak mindent, amit érnek

A mai esés nem mondható specifikusnak, gyakorlatilag szinte minden eszköztől szabadulnak a befektetők. A Brent típusú kőolaj árfolyama 70 dollár köré süllyedt, ami a lezárásoktól való félelmet tükrözheti. A német tőzsdeindex, a DAX 3 % körüli esést is mutatott, a Siemens és az Allianz részvények esetében kiemelkedő a zuhanás. A magyar tőzsdét is elérte a rossz hangulat, az OTP árfolyama újra 17000 alá csökkent – nincs egyedül a bankpapír, a Mol is jelentős esést mutat be. A forint árfolyama ugyanakkor stabilizálódni látszik a 367-es érték környékén az euróval szemben.