Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Figyelj oda a csonka héten is!

Lassan az év végéhez közeledünk, ennek megfelelően a folyó hét már nem lesz teljes a tőzsdék szempontjából. December 24-én pénteken ugyanis zárva tart sok más mellett az Egyesült Államok, Németország, és Magyarország tőzsdéje is. Ha túl sok adat nem is lát napvilágot addig, érdemes lesz figyelni az év utolsó előtti hetén is.

Aggasztó omikron és jegybanki szigorítás

Az előző év végéhez képest annyi nem változott, hogy továbbra is a koronavírus terjedése az egyik legfőbb kockázat a világban. Az omikron variáns már szinte mindenhol (így Magyarországon is) felütötte, felüthette a fejét, és az új mutáns terjedése meglehetősen gyorsnak mondható. Bár újabb jelentős lezárásokról nem hallani Európában, ha nem bizonyulnak elég hatékonynak az oltások, könnyen sor kerülhet gazdaságot is sújtó intézkedésekre.

Újra a vírus sokkolja a piacokat (www.shutterstock.com)

Emellett a Fed előző heti ülésének hatásait is emészthetik még a befektetők. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény ugyanis szigorú hangvételt ütött meg. Gyors tempóban kerülnek kivezetésre a piacnak likviditást biztosító eszközvásárlási programok, és 2022-re több kamatemeléssel is számolni kell a Fed jelenlegi álláspontja szerint.

Mindezek alapján eséssel nyithatnak mind az európai, mind az amerikai piacok a határidős indexeket is figyelembe véve. Csütörtök délután szokásosan az amerikai munkaerőpiaci adatra lesz érdemes figyelni, emellett pedig az omikron terjedéséről szóló híreket követhetik feszülten a befektetők.

MNB – emel tovább?

Hazai fronton nagyobb országspecifikus adatsor nem fog érkezni, ugyanakkor a magyar tőzsdére is jelentős hatással lehet a fent elemzett nemzetközi hangulat. A két legjelentősebb magyar részvény, az OTP és a Mol meglehetősen szűk sávban mozogva vészeli át a kinti volatilitást jelenleg, kérdés, hogy meddig képes viszonylag független maradni a BÉT.

Csütörtökön 9:30-kor a jegybank újra dönt az egyhetes betéti tender kamatáról, ami november vége óta az irányadó ráta Magyarországon. Előző héten újabb 30 bázispontos emelésről döntött az MNB, így már 3,6 % az irányadó kamatszint. A forint árfolyamának szempontjából lehet fontos, hogy ezen a héten mire jutnak a döntéshozók. Mindenesetre az EUR/HUF kurzus még mindig csak 2 % körüli értékre van történelmi csúcsától – ami a forint mélypontját is jelenti egyben.

Csütörtökön újra dönt az MNB

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak