Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Figyelj mindezekre a héten!

Az előttünk álló napok is izgalmasnak ígérkeznek a tőzsdéken. Alapvetően a tőkepiacok két fő témájával kapcsolatban várhatunk fejleményeket; az egyik az omikron variáns, a másik pedig a nagy jegybankok monetáris politikája. Közben Magyarországon is lesz kamatdöntés, ami a forint árfolyamára lehet hatással.

Fed és EKB – és persze COVID

Magyar idő szerint szerda este 20 órakor tartja szokásos kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A várakozások szerint továbbra sem változtat irányadó rátáján a központi bank. Ennek ellenére mégis piacmozgató hatású lehet az ülés, ugyanis további információkat tudhatunk meg az elszaladó infláció miatti esetleges kamatemelés idejéről, illetve az eszközvásárlási program már folyó leépítéséről. Hasonlóan izgalmas lesz a csütörtök is, 13:45-kor ugyanis az Európai Központi Bank (EKB) is kamatdöntő ülést tart. Az alapkamat várhatóan továbbra is 0 %-on marad, a Fedhez hasonlóan azonban az EKB-tól is kaphatunk információt a jegybankárok várakozásaival kapcsolatban.

Mindig kiemelt figyelemmel követi a Fed döntéseit a piac (www.shutterstock.com)

Csütörtök délután szokásosan érkeznek az amerikai munkanélküliségi adatok, amelyek szintén a Fed monetáris politikájára lehetnek hatással. Nagyobb mozgást hozhat azonban bármilyen, az omikron variánssal kapcsolatban megjelenő információ; egyelőre ugyan úgy tűnik, hogy nem okoz súlyos problémát az új mutáns, az oltásokkal szembeni ellenálló képességéről még kevés adat áll rendelkezésünkre. Amennyiben jó hírek érkeznek a koronavírus felől, eltűnhet az elmúlt hetek bizonytalansági tényezője is a piacokról.

Újra az MNB-re figyelünk

Magyar szempontból a múlt heti inflációs adat után különösen izgalmas adatsorra nem készülhetünk. A tőzsde mozgásokat az egyedi sztorik mellett a fenti tényezőkből álló globális hangulat határozhatja meg. A negyedik járványhullám hazánkban túl lehet a csúcson, így az esetleges gazdaságot korlátozó intézkedésektől való félelem is alábbhagyhat.

Aki követi a forint mozgását, annak az MNB keddi és csütörtöki döntését is figyelnie kell

Fontos lesz viszont a Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntése. Bár az irányadó ráta már a csütörtökönként meghatározásra kerülő egyhetes betéti tender kamata, az alapkamat közelítése ehhez mutathatja a jegybank eltökéltségét a szigorítás kapcsán. A forint árfolyamának szempontjából egyértelműen ez lenne jó hír, illetve az irányadó ráta esetleges további emelése csütörtökön.

https://www.erstemarket.hu/elemzesek/naptarak