Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Állampapírral nyerhetsz a gyenge forinton és az infláción

A lassan végéhez közeledő 2021-es év egyik legfontosabb témája a fejlett világban az infláció kezelése. Az árak emelkedését a saját bőrünkön érezhetjük a mindennapokban, azonban a befektetéseinknél kialakításánál sem lehet figyelmen kívül hagyni az infláció alakulását. Ráadásul a forint is igen gyenge – mindkét hatás ellen jó védelmet biztosít azonban a kevésbé ismert Prémium Euró Magyar Állampapír.

Nemcsak itthon van inflációs nyomás

A röviden csak PEMÁP-ként hivatkozott állampapír 3 és 5 éves futamidővel kerül kibocsátásra, hasonlóan a klasszikus Prémium Magyar Állampapírhoz (PMÁP). Szintén azonosság a két kötvény között, hogy az éves átlagos infláció felett fizetnek kamatprémiumot, így változó kamatozás a jellemző rájuk.

Míg a PEMÁP esetén a magyarországi infláció az irányadó, addig az eurós változatban már az eurózóna inflációjához kötik a kamatozást. A 3 éves futamidejű kötvény 0,75 %-os, az 5 éves futamidejű pedig 1,25 %-os kamatprémiumot fizet az eurózóna inflációja felett. Mivel az eurózóna tagállamainak inflációja jellemzően összességében alacsony volt hosszú évekig, ezért kevéssé tűnt kedvezőnek ez az állampapír a magyar lakosság számára.

Az eurózónát is elérte az inflációs nyomás (www.shutterstock.com)

 A koronavírus kilábalást segítő fiskális és monetáris ösztönzők, az energiaárak emelkedése, valamint a gazdasági nyitással járó keresletélénkülés révén viszont már ezekben az országokban is elszaladtak az árak. Novemberben már rekordszintre, 4,9 %-ra nőtt az infláció éves alapon, ami már közelít az Egyesült Államokban tapasztalt pénzromláshoz, ha a magyar inflációhoz még nem is. Amennyiben az eurózónában is hosszú küzdelem várható az infláció ellen, a PEMÁP is felzárkózhat kamatozásban a Magyar Állampapír Plusz (MÁP) és a PMÁP közelébe.

Sok függ a forinttól

A fentiek alapján még nem lenne túl különleges az állampapír, azonban a PEMÁP-ot nevéből adódóan csak euróért lehet megvásárolni. Ez pedig azt is jelenti, hogy árfolyamkockázatot vállalunk, hiszen nem mindegy, hogy a most befektetett 1000 eurónk 3 vagy 5 év múlva 320, 350, vagy esetleg 380 ezer forintot ér.

Érdemes átgondolni a döntés előtt, hogy milyen EUR/HUF árfolyamot várunk (www.shutterstock.com)

Az eurós állampapír megvásárlásával tehát a forint ellen fogadunk, vagy másképp mondva bebiztosítjuk magunkat a forint esetleges gyengülésével szemben. Persze ha erősödik a forint az időszak alatt, akkor kevesebbet ér majd a befektetésünk forintban a futamidő vagy a befektetési időnk végén. Ennek a kockázatnak a mérlegelésével érdemes tehát megfontolni a befektetést; erősödő eurózónás infláció és gyengülő forint mellett ugyanakkor tökéletes, állami garanciával biztosított befektetés lehet a PEMÁP.

https://www.allampapir.hu/allampapirok/PEMAP/