Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

A vártnál később érkezhet a Rivian második modellje

Sajtóértesülések szerint a nemrégiben tőzsdére lépő Rivian Automotive Inc. szerdán e-mailben tájékoztatta az R1S SUV iránt érdeklődőket, hogy az eredeti tervekkel ellentétben az első modellek leszállítására január helyett egészen májusig, de akár júliusig is várni kell.

Az eredeti tervek szerint az R1S EV SUV gyártása decemberben kezdődött volna a Rivian Illinois állambeli Normal-ban található gyártóegységében. A legelső modelleket már januárban átvehették volna újdonsült tulajdonosaik. Az InsideEVs és az Electrek értesülései az érintetteket a Rivian e-mailben arról tájékoztatta, hogy az első modellek leszállítására várhatóan leghamarabb csak május-július környékén kerülhet sor. A Rivian hivatalosan nem erősítette meg a sajtóértesüléseket, azonban a részvény több mint 4 százalékos mínuszban zárta a szerdai kereskedési napot.

A Rivian első modellje, az R1T névre keresztelt elektromos pickup, az EV startup második modellje az R1S nevű SUV. Az R1T listaára 67 500 dolláron indul, míg az R1S 70 ezer dollártól vihető majd haza.  A gyártó eddig mindössze néhány R1T-t szállított le.

A Rivian az értékesítési volumen felpörgetésének céljából Európában és Ázsiában is szeretne gyártóüzemeket működtetni, valamint valamikor a jövőben egy második amerikai üzemmel kapcsolatosan is vannak terveik.

A Rivian november 10-én lépett tőzsdére, az eredetileg tervezett 135 millió darab helyett végül 153 millió darab részvényt adtak el, 78 dolláros árfolyam mellett.  Az előzetes hírek alapján a társaság 135 millió darab részvényt adott volna el 72-74 dolláros árfolyam mellett. Az IPO keretében a Rivian végül több mint 12 milliárd dollárnyi tőkét vont be.

A tőzsdére lépést követően látványos rallyt láthattunk a papír árfolyamában. Mi is és a nemzetközi sajtó is sokat foglalkozott azzal, hogy a közel 180 dolláros csúcs mellett a Rivian több mint 145 milliárd dolláros piaci kapitalizációval a harmadik legértékesebb autógyártóvá vált. A szerdai záróár mellett a Rivian market capje durván 101.5 milliárd dollár.

Múlt kedd óta azonban szinte folyamatosan csökken a részvény árfolyama, jelenleg a 149.74 dolláros csúcsáról több mint 35 százalékos mínuszban van a papír.

Forrás: Reuters