Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Szárnyalt debütálását követően a Sono

Szerdán négy IPO-t is láthattunk az amerikai tőzsdéken, ezek közül a Sono Group teljesített a legjobban első kereskedési napján. A német napelemes EV fejlesztő cég részvényei közel 155 százalékos pluszban zárták a szerdai kereskedési napot.

A Sono Group mellett a Braze, egy szoftverfejlesztőcég, az Iris Energy egy kriptovaluta bányász társaság és egy újabb szoftverfejlesztőcég, a UserTesting lépett tőzsdére tegnap. A Braze részvényeinek értéke 43.68 százalékkal nőttek, az Iris Energy 12.68 százalékos mínuszban zárta a szerdai kereskedési napot, míg a UserTesting enyhe 0.07 százalékos pluszban zárt tegnap. A héten összesen 8 IPO szemtanúi lehetünk a tengerentúli börzéken.

A Sono Group, a Sono Motors anyavállalata 154.67 százalékos emelkedést követően 38.20 dolláron zárta az első nyilvános kereskedési napját. A müncheni székhelyű EV fejlesztő Sono 10 millió részvényt adott el 15 dolláros árfolyam mellett, ezzel az IPO keretében 150 millió dollárnyi tőkét vont be. A részvények végül 20.06 dolláron nyitottak. A Sono jó teljesítményére pozitív hatással lehet a Rivian múltheti bomba IPO-ja, az EV fejlesztő startup 11.9 milliárd dollárnyi tőkét vont be az IPO keretében, ilyen nagyszabású IPO-ra utoljára 2014-ben volt példa. Az elmúlt időszakban újra felerősödött az EV részvények iránti mánia, óriási rallyt láthattunk például a Lucid vagy a Rivian árfolyamában. Az EV szektor térhódítása elkerülhetetlennek látszik, minden jel arra mutat, hogy változás előtt áll az autóipar.

A Sono első modellje a Sono Sion, amely egy napenergiával is tölthető elektromos autó. Az autó tetején, a motorháztetőn, és az ajtókon összesen 248 napelem-cella található. Ezek napos időben, a gyártó állítása szerint akár napi 35 km-re elegendő energiát is termelhetnek. A Sono tájékoztatása szerint november 5-ig több mint 16 ezer foglalás érkezett a Sionra.

Az első modellek várhatóan 2022-ben jelenhetnek meg az utakon, a Sion listaára 28.500 euróról indul a német piacon.