Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Mennyiért tankolhatunk a héten?

Pozitív hangulat elrontója volt pénteken azon aggodalmak, hogy a FED fel szeretné gyorsítani a terveit, ami a kamatlábak emelését illeti, ezzel is az infláció megfékezésére koncentrálva. A pénteki kereskedés alatt az olaj elvesztette az összes nyereségét az előző napról. Így tehát már harmadik hete zárnak mínuszban. A Brent 70 centet esett, amely 0,8 százaléknak felet meg, az ára 82,17 dollár volt hordónként. A WTI 81 dollár alá esett, az árfolyama 80,79-nél állt meg. Az olajárakat az erősödő dollár és azon spekuláció sújtotta, mely szerint Joe Biden elnök adminisztrációja a U.S. Strategic Petroleum Reserve-ből olajat fognak kiadni. Így a hetet a Brent olaj 0,7 százalékos mínuszban zárta, míg a WTI 0,6 százalékot zuhant. „Ez a hét egy jó emlékeztető volt az olajpiacok számára, hogy az árakat nemcsak a kereslet-kínálat egyenlőtlenségei, hanem a monetáris politikai előrejelzések és az állami beavatkozás formái is befolyásolják, “mondta Louise Dickson, a Rystad Energy vezető olajpiaci elemzője. Hozzátette, hogy a magasabb kamatok további támogatást nyújtanának a dollárnak, és ezzel még nagyobb nyomást gyakorolnának az olajárakra. „Úgy gondoljuk, hogy mindegy mit fog tartalmazni a kijelentés, csak egy rövid távú hatásra számíthatunk, és a bizonytalanság miatt visszahúzás van a piacon, “mondta Phil Flynn, a Price Futures Group vezető elemzője.

Továbbra is kitart a negatív hangulat (www.Investing.com)
Már hordónkénti 80 dollár alatt a WTI árfolyama (www.Investing.com)

Az USA továbbra is nagy erőfeszítéseket tesz a termelés gyorsítására

Az energia cégek már harmadik hete emelik az olaj-és gázfúrótornyok számát. Ezek száma egy nagyon jó mutatója lehet a jövőbeli kitermelésnek. Az elmúlt héten 6 újabb fúrótornyon kezdték meg a működést. Ezzel számuk már 556-nál jár, ez 2020 áprilisa óta a legmagasabb. Russia’s Rosneft, a világ második legnagyobb olajvállalata a Saudi Aramco után, pénteken figyelmeztetett a globális energiapiacok potenciális szuperciklusára, és felhívta a figyelmet, hogy az árak ennél magasabbra is emelkedhetnek, hiszen a kereslet továbbra is meghaladja a kínálatot.

Az OPEC kisebb keresletre számít

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete még csütörtökön csökkentette a világ olajkereslet-előrejelzését a negyedik negyedévre napi 330 000 hordóval a múlt havi előrejelzésekhez képest, hiszen a magas energiaárak akadályozták a gazdasági fellendülést.

Forrás: Reuters