Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Mi mindenre gyakorol hatást a benzinár befagyasztása?

A tegnapi nap híre magyar vonatkozásában egyértelműen a kormány bejelentése, mely szerint hétfőtől 480 forintban maximalizálják a 95-ös benzin és a gázolaj fogyasztói árát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, hogy három hónapon keresztül ennél olcsóbb igen, ennél drágább viszont nem lehet a benzin és a dízel a hazai kutakon. Gondolhatnánk, hogy ha nem autózunk sosem, akkor számunkra nagyrészt lényegtelen a hír, ugyanakkor meglehetősen sok hatást generál egy ilyen nagy mennyiségben használt fogyasztási cikk árának befagyasztása. Nézzük, mit érzékelhetünk a történelminek mondható intézkedésből a jövőben!

Hűti az inflációt

A héten a másik jelentős hír a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) inflációs adata volt, mely szerint októberben 6,5 %-kal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan, mint az előző év azonos hónapjában. A közel évtizedes csúcson lévő inflációban komoly szerepe van a fogyasztói kosárban jelentős súllyal szereplő üzemanyagárak emelkedésének. Így az, hogy 3 hónapra kiárazódik ez a hatás, és maximálisan 480 forint lesz egy liter a legfontosabb üzemanyagokból, méréskelheti az erről az oldalról érkező inflációs nyomást.

A boltokban lévő elszálló árakért is felelős az üzemanyagár (www.shutterstock.com)

Ráadásul a benzinár nagyon sok más termék árába is beépül a szállítási költségen keresztül, így ilyen szempontból is érkezhet némi megnyugvás az elszaladó árak kapcsán. Összességében tehát ha meg nem is fékezi, de azért hűti az inflációt a kormány tegnapi bejelentése, amire most szükség is van.

Nem mindenki jár jól

Mivel az állam nem fizet kompenzációt a kiskereskedőknek, ezért az árbefagyasztást szinte teljes egészében ők viselik. Nem véletlenül esett nagyot a hírre a Mol árfolyama, az olajmultinak is eltűnik jelenlegi árak mellett nagyjából a kiskereskedelmi haszna a benzinen.

Jelentősen esett a Mol a bejelentés után

Némileg az állam is kevesebb bevételhez jut, egyrészt a benzinkutat üzemeltetők csökkenő befizetései miatt, másrészt pedig az árcsökkenéssel ha a jövedéki adó nem is, de a beszedhető áfa mindenképpen csökken.

Jó döntés volt?

Mivel alapvetően történelmi döntésről van szó, nehéz megítélni pontosan a lépés eredményességét vagy hasznosságát. Kétségtelen, hogy a lakosság számára egy jó hírről van szó, persze egészen eddig, amíg esetleg be nem zárnak benzinkutak az árbefagyasztás következményeként. A kereskedőknek pedig nyilvánvalóan negatív. Összgazdasági szinten viszont egy ilyen inflációs környezetben egyértelműen pozitív makrogazdasági hatásai lehetnek a benzinárak befagyasztásának, megkönnyítve a jegybank dolgot az árstabilitásért folytatott küzdelemben.