Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Izgalmas hét elé nézünk – ezekre figyeljünk!

Voltak bőven izgalmak a mögöttünk álló héten, a Fed ülésétől kezdve az OTP és a Mol gyorsjelentéséig. Ez a hét sem érkezik azonban unalmasnak, magyar és nemzetközi szempontból is fontos adatok látnak napvilágot. Eközben a járványhelyzet alakulására is sajnos egyre inkább figyelnünk kell idehaza.

Jelent a Richter és a Telekom, jön az inflációs adat

A két kisebbik blue chip gyorsjelentése erre a hétre esik, hétfő hajnalban a Richter tette közzé gyorsjelentését, kedden zárás után pedig a Magyar Telekom számait ismerhetjük meg. Alapvetően pozitívak a befektetői várakozások a gyorsjelentések kapcsán, érdemes lesz figyelni a piaci reakciókat az adatsorok közzététele után. Emellett kedden ismerhetjük meg az októberre vonatkozó inflációs adatokat is; jelentős esély van rá, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 6 % feletti év/év alapú pénzromlásról számol be a becslések szerint. A forint árfolyama szempontjából lehet elsősorban érdekes az adat, ugyanis kiderül, hogy a jegybanknak mekkora inflációval szemben kell majd folytatnia a monetáris szigorítását.

Adatokat kapunk a pénzromlásról, ami meghatározhatja az MNB politikáját (www.shutterstock.com)

A romló magyarországi járvány adatokat is megéri figyelnünk, ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter, illetve Orbán Viktor miniszterelnök előző héten már utaltak rá, hogy további, gazdaságot is érintő intézkedések elrendelésére kerülhet sor a negyedik hullám letörése érdekében.

ZEW index és munkanélküliségi adatok nemzetközi szinten

Kedden ismerhetjük meg a németországi hangulatindexet, a ZEW index adatai aznap 9 órakor látnak napvilágot. Leginkább a német tőzsdeindex, a DAX reakcióit lesz érdemes figyelni az adat kapcsán. Szerdán pedig több fontos DAX komponens is közzéteszi harmadik negyedéves számait; ilyen az Adidas, az Allianz és az E-ON is. Emellett szokásos módon csütörtökön kerül közlésre az adatsor az amerikai munkaerőpiacról. A Fed későbbi szigorításai szempontjából fontos, hogy mennyire áll jól a foglalkoztatottság, így a piac jellemzően kiemelten figyeli a csütörtökönként megjelenő számokat.

Érdemes lesz figyelni a német tőzsdét érintő adatokra (www.shutterstock.com)

A fentieken kívül a technikai tényezőket is érdemes lehet nézni, hiszen mind a DAX, mind az S&P500 új csúcsra száguldott előző héten. A mostani, kitartóan optimista hangulatban nehéz lehet nagyobb esést elképzelni, ugyanakkor a szüntelen emelkedés miatt bármikor következhet korrekció a nemzetközi részvénypiacokon.

https://www.erstemarket.hu/contents/calendars/page:2