Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Jönnek a sztárpapírok jelentései, és az EKB-ra is figyelni kell

A szeptemberi korrekció után újra jó formában vannak a legnagyobb tőzsdeindexek, gyakorlatilag teljesen visszatért az optimizmus a piacokra. A további irány persze nem látható előre, de nemzetközi tőzsdei szempontból meglehetősen izgalmas hét áll előttünk. Jelent a Facebook, a Microsoft, az Apple és az Amazon, de Európában is folytatódik a gyorsjelentési szezon. Emellett az amerikai munkanélküliségi és GDP adatok, valamint az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése lehet a figyelem középpontjában.

Nagy kedvencek számai jönnek

A koronavírus során jelentősen elhúztak a technológiai, növekedési részvények a járványnak való alacsony kitettségük miatt. Bár mostanában éppen a hagyományos iparágak vállalatait kedvelik leginkább a befektetők, a sztárrészvények most is kiemelt érdeklődésnek örvendenek. Hétfőn a Facebook, kedden a Microsoft harmadik negyedéves számait ismerhetjük meg, az Apple és az Amazon pedig csütörtökön teszi közzé a gyorsjelentését. Önmagukban jelentős piacmozgató hatás valószínűleg nem várható, de együttesen már meghatározhatják a hangulatot.

Sok NASDAQ komponens közli számait (www.shutterstock.com)

A legfontosabb európai tőzsdeindex, a német DAX számára is lesznek meghatározó adatsorok. Ilyen a  Deutsche Bank szerdai, a Volkswagen csütörtöki és a Daimler pénteki gyorsjelentése. A fent idézett tengerentúli cégek mellett tehát az értékalapú részvények terén is várhatunk nagyobb izgalmakat.

Kamatdöntés és munkanélküliségi adatok

A vállalatspecifikus történesek mellett fontosak az egész piacra ható tényezők is, mint a nagy jegybankok monetáris politikája és az ehhez hozzájáruló makrogazdasági adatok. Utóbbiakból a szokásos heti amerikai munkaerőpiaci adat lesz érdekes csütörtökön; minél inkább talpra áll az Egyesült Államokban a foglalkoztatottság, annál kevesebb oka van a Fednek az extrán laza politikai fenntartására. Ugyanekkor lát napvilágot az előzetes GDP adat is, ami szintén irányt adhat a gazdaság állapotáról.

Fontos adatok jönnek a tengerentúlról is (www.shutterstock.com)

A csütörtök délután az EKB kamatdöntése miatt is izgalmas lehet. Bár szinte biztosra vehető, hogy nem változik az irányadó ráta az eurózónában, a kommunikáció sokat elárulhat a későbbi szándékokról, valamint az emelkedő inflációval kapcsolatos véleményéről a központi banknak.

https://www.erstemarket.hu/contents/calendars/page:4