Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

A tesztelés az osztrákok fegyvere

Idén februárban kísérleti projektként indult, ma már városszerte széleskörűen alkalmazzák és szeptember óta az iskolásokat is az „Alles gurgelt” (Mindenki gargalizál) nevű program ingyenes gargalizálós PCR-tesztjével szűrik Bécsben koronavírus-fertőzésre.

A modell annyira sikeres, hogy 2021. október 16-án átlépték a 10 milliós határt, addig a napig  összesen 10.053.061 PCR-tesztet értékeltek ki. Mivel szeptember óta az ötödik osztálytól az iskolásokat is ezekkel a tesztekkel szűrik, ma már hetente mintegy 600 ezer mintavételt végeznek, ami akár napi 147 ezer tesztet is jelent. Eddig 1,2 millióan regisztráltak a rendszerbe.

Az osztrák főváros és a Bécsi Gazdasági Kamara „Alles gurgelt” akciójának lényege, hogy internetes regisztrációt követően a résztvevők akár otthon is letesztelhetik magukat koronavírus-fertőzésre. Ehhez csupán azonosítaniuk kell magukat a mobiltelefon vagy a laptop kamerája előtt, gargalizálni, majd  a mintát leadni a számtalan gyűjtőpont – posta, üzletek, iskolák, a programban résztvevő munkahelyek – egyikén. A próbákat még aznap elviszik a Lifebrain laborjába, amelyet közbeszerzési eljárás keretében választottak ki még 2020 decemberében a feladatra. Ez pedig legkésőbb másnap reggel 9 óráig e-mailben kiküldi a hivatalos teszteredményt. Eddig a minták 0,49 százaléka volt pozitív.

„Bécsben a pandémai elleni harc két stabil pilléren nyugszik: az oltáson és a széleskörű tesztelésen. A jövőben is ezen az úton kell továbbmennünk, hogy elkerülhessük a lezárásokat és visszatérhessünk a normalitáshoz a gazdaság és a társadalmi élet terén” – mondta Walter Ruck, a Bécsi Gazdasági Kamara elnöke a tízmilliomodik PCR-teszt elvégzése alkalmából.