Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Felminősítés – miért jelent sokat?

Ahogy mai cikkünkben jeleztük, hogy a Moody’s hitelminősítő javított Magyarország adósságbesorolásán péntek este. Időről időre felmerülő kérdés, hogy mekkora hatása van a hitelminősítők döntése az ország szempontjából. Cikkünkben ezt mutatjuk be!

Mit gondol a Moody’s?

A magyar adósságbesorolás Baa3-ról Baa2-re változott a Moody’s-nál, stabil kilátással. A döntés bizonyos szempontból lehet meglepő, ugyanakkor a korábbiakban a Moody’s kevéssé volt pozitív a magyar gazdasággal kapcsolatban, tehát bizonyos szempontból lemaradását pótolta a minősítések tekintetében.

A cég kiemelte a magyar gazdaság kiemelkedő visszapattanását a koronavírus járvány okozta lezárások és recesszió után. A Moody’s értékelése szerint ugyanis az erős fiskális és monetáris segítő lépések által kiváltott beruházások középtávon is támogathatják a növekedést. A hitelminősítő a következő évekre is 3-4 %-os GDP növekedést vár, ami egy igen határozott álláspont a kilábalással kapcsolatban.

Bár ellenkező hírek érkeznek, de a költségvetési fegyelem javulását is várja a Moody’s, hiszen a gazdaság teljesítménye kitermeli a fiskális támogató intézkedések fedezetét. Ilyen szempontból tehát valamilyen szinten a magas infláció fiskális irányból történő kialakulását is elismerheti a minősítő.

Miért jó ez nekünk?

A hitelminősítők pozitív döntése két szempontból is hasznosak lehetnek. Egyrészt erős jelzősértéket mutat, ha egy országot a válság után minősítenek fel, ahogy Varga Mihály pénzügyminiszter is fogalmazott a hírt kommentálva. A befektetők számára ezzel erősödik az országspecifikus optimizmus, főleg, hogy most már mind a 3 nagy hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot. Az általános bizalom tehát növekszik az országgal kapcsolatban, ami a tőzsde és a forint számára is hosszabb távú biztosítékként szolgálhat.

Ráadásul konkrét, gyakorlati és azonnali szempontból sem mindegy egy ország államadósság-besorolása. Sok intézményi befektető és befektetési alap például meghatározza, hogy minimum hány hitelminősítőnél kell befektetésre ajánlott kategóriába kerülni ahhoz, hogy befektessenek. Így tehát minden felminősítés okozhat közvetlen tőkeáramlást is akár a részvény, akár az állampapír, akár a devizapiacra. Ennek hatása nehezen különíthető el, ugyanakkor a jelenség teljesen természetesen következik.

Bár egyelőre a forint még gyengül is ma, és nincs jelentős hatása a tőzsdére sem, mindenképpen pozitívan kell értékelni, ugyanis válsághelyzetben is támaszt jelenhet a pozitív besorolás.

https://www.penzcentrum.hu/gazdasag/20210925/itt-a-bejelentes-felminositettek-magyarorszagot-1118045