Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Több fronton is bajban van Izrael – a befektetők reagálnak

Az elmúlt hónapok a megszokottnál nyugodtabban teltek Izrael életében. Habár a koronavírus járványban elindult a harmadik hullám, ez idáig csak az oltatlanokat érintette komolyabban a helyzet. Közben berendezkedett az új koalíciós kormány is, amely Naftali Bennett vezetésével próbálja egyensúlyban tartani az országot. Idáig a májusi, palesztinokkal folytatott konfliktus is úgy tűnt, hogy már a már a múlté. Most azonban mind virológiai, mind pedig biztonságpolitikai szempontokból is, fordulatot vett az ország élete. A nem túl pozitív fejleményekre pedig, egyértelműen reagáltak a befektetők is. 

Koronavírus 

Az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma rekordot döntött hétfőn, Izraelben. Ennek megfelelően az ország kormánya igyekszik reagálni a fokozódó járványhelyzetre. Első sorban igyekeznek elkerülni a korlátozások bevezetését, amely súlyosan hátráltatná az ország válság utáni gazdasági talpra állását. Így lehet, hogy alapvetően a harmadik oltás felvételének ösztönzésére kampányol most Izrael. 

A napi esetszámok egyébként 24-én érték el a mindenkori csúcsukat. Ekkor több, mint 12.113 új fertőzöttet azonosítottak be Izraelben. Legutóbb idén januárban volt hasonló szinten a járvány, amikor 11.934 koronavírusos esetről számoltak be. A helyzetet súlyosbítja, hogy az Our World in Data elemzése szerint, az ország lakosságának 63%-a megkapta mindkét oltását. 

Palesztin konfliktus 

Két év után, szombaton újrakezdődött a konfliktus a palesztin tüntetők és az izraeli katonák között a határkerítésnél. A Gázai övezetben, a Hamász vezetésével döntöttek úgy a palesztin fegyveres erők, hogy újból éjszakai tüntetésekbe kezdenek a két ország közötti határszakaszon. A tüntetők házi készítésű bombákat robbantottak, amelyre az izraeli erők éles lőfegyver használattal válaszoltak, illetve könnygázt szóró drónok segítségével próbálták oszlatni a tömeget. 

Tőzsdei reakció 

A harmadik hullám óta, teljes a medve dominancia az izraeli TASE index árfolyamában. Most a támaszvonal visszatesztelése jöhet a héten. – www.investing.com

Hétfőn nem maradt több kérdés, így teljesen eluralkodott a pánik az izraeli értéktőzsdén. A TASE-n hosszú hetek óta is alapvetően a pesszimizmus uralkodik. A hét első kereskedési napján volt, hogy 2% körüli mínuszt mutatott az index teljesítménye. Ehhez képest nap közben valamelyest sikerült javítani a tendenciát, a cikk megírásakor 1,12 százalékos esésben a TASE. A múlthéten még az árfolyam alsó támasza megtartotta az indexet, amely lehet, hogy ezen a héten eldönti ezt a kritikus szintet.