Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Csúcsai közelében az OTP – de merre tovább?

Ha nem történik idén a májusi kitörés az OTP árfolyamában, akkor talán 2021 legkevésbé izgalmas papírjává vált volna az addig jobbára csak sávozó bankrészvény. A kitörés azonban megtörtént, és új történelmi csúcsra, egészen 17000 forintig szárnyalt a legnagyobb magyar blue chip. Azóta azonban kevés az izgalom, szűk zónában ugrál az OTP árfolyama.

Bizonytalanság, vagy erő?

A mostani mozgás kapcsán felmerülhet, hogy elbizonytalanodott az OTP árfolyama, vagy pedig csak elfáradt, és magas szinteken pihen. A kettő között nagy a különbség: elbizonytalanodás esetén egy esetleges negatív külső környezet miatt hamar esésnek indulhatna az árfolyam. Bázisépítés, elfáradás esetén viszont nagyobb valószínűségek vannak akár új csúcsok meghódítására is. Bár biztosan nem kijelenthető, most inkább utóbbi tűnik valószínűnek; nagyon jó jel ugyanis, ha egy részvény hónapokkal a csúcs beállítása után is csak néhány százaléknyira távolodott el a legmagasabb árfolyamoktól. A 15500-as és a 16500-as szint mindenesetre továbbra is kulcsfontossággal bír, ezeken az árfolyamokon nem tudott jelentősen túllendülni az utóbbi hetekben az OTP.

Távolabbról nézve is szép az OTP emelkedése (www.investing.com)

Pozitív külső környezet

Az OTP számára jelenleg rendkívül támogató a külső környezet, ami vélhetően a bank csütörtöki gyorsjelentésében is látszódni fog majd. A vártnál korábbi hazai gazdasági nyitás által zajló felpattanás egyik legnagyobb haszonélvezője a bankszektor, és így az OTP. Ráadásul a régió egyéb, OTP számára releváns országaiban is zajlik a kilábalás, a nehezén már biztosan túl van egyelőre a bank. Pedig eddig sem volt túl nehéz: a járvány által sújtott 2020-as évben is 300 milliárd feletti nettó eredményt ért el az OTP.

Ráadásul az MNB monetáris szigorításba kezdett, ami nagyon jó hír a bankok számára. Az emelkedő alapkamat által ugyanis jellemzően a kamatmarzsok is emelkednek, így nagyobb hitelezési nyereség érhető el. A szigorítással esetlegesen stabilizálódó forintárfolyam jót tehet az általános országmegítélésnek, végső soron némi kedvező hatást ez is gyakorolhat az OTP-re nézve. A főbb következtetésekkel azonban érdemes megvárni a gyorsjelentés, és óvatosan kezelni a bármilyen irányú, hevesebb piaci reakciókat.