Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Terjed a delta variáns, jelzés jött a Fed-től

A tőkepiacokat leginkább két, jobban elhatárolható, de meglehetősen tág témakör foglalkoztatja már hosszú hónapok óta. Az egyik a koronavírus válság (és az oltási programok) alakulása, a másik az inflációs nyomás (és az arra vonatkozó jegybanki válaszok). A hétvégén mindkettőről ha nem is sokkal, de valamivel több információt tudhattunk meg.

Hódít a delta variáns

Sajnos egyre nyilvánvalóbbá válik a szakemberek által már hónapok óta jelzett folyamat, miszerint a delta variáns átveszi az uralmat a brit mutánsból éppen csak kilábaló országokban. Most azonban a lakosság már nem fegyvertelen az előző mutánsoknál is gyorsabban terjedő delta variáns ellen: a magas átoltottság megakadályozza, hogy nagy számban alakuljanak ki súlyos, kórházi ellátást igénylő, vagy akár halállal végződő esetek.

Ez lehet az oka annak, hogy Anthony Fauci, az Egyesült Államok leginkább tekintélyes járványügyi szakembere szerint az exponenciálisan emelkedő esetszámok nem járnak majd újabb lezárásokkal. Ennél pedig kevés olyan hír van, ami pozitívabb lehet a tőzsdék számára: ha nincsenek újabb lezárások, akkor ugyanis a koronavírus lassan gazdasági problémából egészségügyi problémává válhat szinte kizárólagosan.

Közben Magyarországon is elkezdődött a felkészülés a negyedik hullámra, vasárnaptól igényelhetők a harmadik oltások. Bár az esetszámok nálunk még igen kedvezőek, az európai és amerikai trendeket látva indokolt lehet az óvatosság, és minden, az átoltottság növelésére tett kísérlet.

Izgalmas lehet az ősz

Ha új inflációs adatok nem is érkeztek, és nem is tartott ülést a hétvégén a Fed, a tőzsdék másik kedvenc témájával kapcsolatban így is érkezett jelzés. A Fed Nyíltpiaci Bizottságának egyik tagja ugyanis jelezte, leginkább a munkanélküliség adatok függvényében dönthet a központi bank a monetáris szigorítástól, melynek első lépése az eszközvásárlási program kivezetése lehet. Ennek fenntartására Lael Brainard szerint még szükség van, azonban az októberi adatok után gondolkodhat a Fed a kivezetésen, azaz az ősz utolsó hónapjának ülése lehet csupán ez alapján izgalmas.

Nehéz eldönteni, hogy jelenleg milyen forgatókönyvet áraz a piac, de az biztos, hogy bármilyen jellegű monetáris szigorítás közeledte emelheti a volatilitást a piacokon. A munkaerőpiaci, valamint az inflációs adatok lehetnek továbbra is fókuszban, ezek az elmúlt hónapokban is képesek voltak nagyobb mozgásokat kiváltani a hatásuk érzékenysége miatt.