Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Ma lép tőzsdére a Lucid Motors

A tervek szerint ma, július 26-án, hétfőn válnak kereskedhetővé a Nasdaq-on a Lucid Motors részvényei. A Lucid Motors azt követően lép tőzsdére, hogy még februárban egyesült a Churchill Capital Corp. IV nevű erre a célra létrehozott SPAC-al.

Az egyesülést még februárban jelentették be, a befektés 4.5 milliárd dolláros tőkebevonást jelentett a Lucid Motors számára. A részvény várhatóan a LCID ticker alatt lesz kereskedhető.

A kaliforniai székhelyű vállalat a tervek szerint már az év második felében megkezdheti értékesíteni a Lucid Air nevű luxus elektromos szedánját. A Lucid első modellje a gyártó arizonai gyártósorán fog készülni. A modell listaára 69.900 dollárról indul majd. Ezért a pénzért a Lucid Motors 1080 lóerős teljesítményt és több mint 500 mérföldes hatótávot ígér. A gyári adatok szerint az Air a 0-60 mérföldperórás sprintet 2.5 másodperc alatt abszolválja. A körülbelül 300 mérföld megtételéhez elegendő töltöttségi szint eléréshez mindössze 20 perce lesz szüksége a Lucid Air-nek.

A társaság közleménye szerint az egyesülést a részvényesek több mint 99 százaléka jóváhagyta.

A Lucid Motors-t több mint 60 százalékban egy szaúd-arábiai befektetési alap tulajdonolja. Az alap közel 20 milliárd dolláros profitot könyvelhetett el az eredetileg 2.9 milliárd dollár értékű befektetésén.

A múlt héten szintén egy SPAC-al való egyesülést követően lépett tőzsdére az EV gyártó Faraday Future Intelligent Electric Inc, a Nasdaq-on FFIE ticker alatt jegyzet papír 6.01 százalékkal emelkedett pénteken. A szintén elektromos autó gyártással és fejlesztéssel foglalkozó Fisker Inc. ugyanilyen módon lépett tőzsdére még a tavalyi év során.

Az autógyártók közötti verseny mértéke egyre inkább fokozódni látszik az EV szektorban, ahogy egyre több és több vállalat száll be. Ádáz csata folyik a régi, nagymúltú autógyártók, az újonnan alapított autógyártók és a versenybe valamilyen módon becsatlakozó technológiai vállalatok között.

A Bloomberg szerint az EV piacot Kína fogja vezetni és egy óriási növekedési potenciállal rendelkező piacról van szó. Úgy néz ki, hogy egy óriási EV piaci boom elején vagyunk. Lesznek nyertes vállalatok, akik óriási sikereket érnek el és milliószámra adják el az autóikat, míg mások elbuknak. A növekedési potenciál óriási. A nagy kérdés az, hogy végül mely vállalatok lesznek az EV mánia nagy nyertesei vagy éppen vesztesei.

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!