Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Figyelmeztet a Robinhood, nem tarthat örökké a tőzsdei őrület

A főként kisbefektetők körében népszerű, jutalékmentes kereskedést kínáló online pénzügyi szolgáltató társaság, a Robinhood Markets Inc. figyelmeztette a befektetőket, hogy a kisbefektetők által hajtott tőkepiaci rally nem fog örökké tartani, üteme valószínűleg egyre inkább lassulni fog, ahogy egyre kevesebb új szereplő lép piacra.

Az amerikai brókercég a tervek szerint a jövőhéten fog tőzsdére lépni, a részvényeket várhatóan 38-42 dollár közti áron kínálják majd, ezzel a vállalat értékeltsége körülbelül 35 milliárd dolláros is lehet. Ez az értékeltségi szint a Robinhood idei bevételének közel a 16x-osát jelentené, feltéve, hogy az év további részében fenntudja tartani a jelenlegi növekedési ütemét. De már most is vannak arra utaló jelek, hogy csökken a kisbefektetők aktivitása, érdeklődése.

Míg a mém részvények által kiváltott óriási érdeklődésnek köszönhetően 2021 első hónapjaiban rekordszintekre emelkedett a Robinhood forgalma, a június 30-al véget ért negyedév utolsó hetei óta (jelenleg is) a korábbi időszakokban megfigyelt átlagos szintű forgalom figyelhető meg.

Hétfőn a Robinhood nyilvánosságra hozta az előzetes második negyedéves eredményeit, melyből kiderült, hogy a társaság ügyfélköre némileg lassuló ütemben, de stabilan növekszik. Jelenleg 22.5 millió ügyfelük van, az előző negyedév végén ez a szám 18 millió volt, míg az év elején csupán 12.5 millió. Ez azt jelenti, hogy a Robinhood ügyfélköre 10 millió fővel gazdagodott mindössze hat hónap alatt. Összehasonlításképpen, a közel 40 éves múlttal rendelkező E*Trade összesen 5.2 millió számlatulajdonossal rendelkezett, amikor tavaly a Morgan Stanley felvásárolta a társaságot.

De a Robinhood bevétele csökkenni, növekedési üteme valószínűleg lassulni fog az év második felében. Az extrém módon megnövekedett forgalmának alapját a kisbefektetők köreiben népszerű részvények és kriptovaluták adták, mint például a GameStop, az AMC, a bitcoin vagy a dogecoin. A GameStop és az AMC részvények a közelmúltban visszahúzódtak, de még így is jóval az éveleji árfolyamuk fölött jegyzik őket, a bitcoin áprilisi csúcsa óta közel 50 százalékot esett. Az amerikai kormányzat által kiosztott stimulus checkek jelentős része került a tőkepiacokra, sok esetben az említett instrumentumokba. A kormányzati ösztönzés tovább folytatódik, de ezúttal célzottabban, így az kisebb eséllyel vezet újra hasonló, őrült mértékű tőzsdei rallyhoz.

Az előzetes adatok alapján úgy néz ki, hogy a Robinhood második negyedéves bevétele 546-574 millió dollár között alakul. Ez valószínűsíthetően a valóságban is magasabb lesz, mint a társaság első negyedéves bevétele, ami 522 millió dollár volt, azonban a növekedési ütemében lassulás figyelhető meg. Az első negyedévben a bevétel éves szinten több mint a négyszeresére nőtt, a második negyedévben úgy néz ki, hogy körülbelül 130 százalékkal nőhetett.

A Robinhood nem hozta nyilvánosságra átlagos kereskedési volumenét, ami egy fontos mutató lenne, hiszen a társaság bevételeinek nagy része ebből származik. De annyit elárultak, hogy az opciós ügyletek és a kriptovaluták kapcsán nőtt a kereskedés átlagos volumene, míg a részvények tekintetében visszaesett. Az elmúlt időszakban megfigyelhető kriptopiaci gyengélkedés következtében a kriptovaluták forgalma is visszaeshet.

„A jövőbeli harmadik negyedéves bevétel valószínűleg összhangban lesz a második negyedévivel. A 2021 június 30-al véget ért három hónap során az első negyedévben megfigyelt rekordmagas szintekhez képest csökkent a kereskedési aktivitás a platformjainkon.” A kisbefektetők által hajtott tőkepiaci rally nem fog örökké tartani, üteme valószínűleg egyre inkább lassulni fog, ahogy egyre kevesebb új szereplő lép piacra.

Más mutatószámok tekintetében is lassulást vár a Robinhood. A társaság közleménye szerint az új számlanyitások száma és az aktív felhasználók száma is vélhetően csökkeni fog.

A lassulás időszerű volt, az év elején megfigyelt tőzsdei őrület nem volt örökké fenntartható. A jövőhéten tőzsdére lépő Robinhood árfolyamára milyen hatása lesz mindennek? Sok kisbefektető haragját váltotta ki, amikor az év elején a GameStop rally közepén a társaság felfüggesztett a részvény vásárlási lehetőségét. Némileg alacsony valószínűség mellett, de ennek is lehet hatása az árfolyamra.

Forrás: MarketWatch

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!