Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Történelme alapján jó esélye van emelkedni a Dow Jones indexnek az év második felében

A múlt alapján jók az esélyei annak, hogy pozitív hozamokat láthatunk az év második felében amerikai tőzsdeindex szinten. Ezeknek az esélyeknek azonban szinte semmi közük ahhoz, hogy az Egyesült Államok gazdasága jelenleg mennyire erős, vagy az év első felében látott tőzsdei hozamokkal. Valójában egy erős idei második félévnek az esélye akkor is szinte ugyanennyi lenne, ha medvepiac vagy recesszió lenne. Az emelkedési esélyek nagyjából megegyeznek, függetlenül attól, hogy mi történt a Dow-al az év első felében.

A tőzsdék mindig a jövőt árazzák. Az ok emögött a hatékony piacok elméletében keresendő. Az elmélet szerint az értékpapírok ára teljes mértékben tükrözi az összes elérhető információt. Például ha június végén a szokásosnál nagyobb esély lenne egy erős második félévre, akkor a jobb esélyek már ekkor beépülnének az árfolyamokba.

Ez akkor is igaz, ha előreláthatólag gyenge lesz a második félév. Ha a kereskedők már júniusban úgy ítélnék meg, hogy a következő 6 hónap során nagyobb valószínűséggel esnének a tőzsdék, akkor azonnal eladnának.

Ez alapján azt gondolhatjuk, hogy körülbelül 50-50 százalék mind az emelkedés, mind az esés esélye. Azonban ha megvizsgáljuk a Dow Jones indexet azt láthatjuk, hogy az index 1896-os alapítása óta 66.9 százalékos a második féléves emelkedések aránya.

Érdemes megemlíteni még egyszer, hogy az emelkedési esélyek nagyjából megegyeznek, függetlenül attól, hogy mi történt a Dow-al az év első felében. Azokban az években, amikor a Dow Jones index emelkedett az év első felében, az esetek 72.4 százalékában az év második felében is így tett. Az elnöki négyéves ciklusok első éveiben, ilyen év 2021 is, az esetek 64.5 százalékában emelkedni tudott a Dow az év második felében. Statisztikailag azonban nem szignifikánsak az állítások.

Ugyanez a statisztikai elemzés tavaly azt sugallta, hogy 2/3-a az esélye annak, hogy a gyenge első félév után erős második félévet zár az index. Az első félévben látott 9.6 százalékos esést követően 2020 második felében 18.6 százalékkal erősödött a Dow Jones Ipari Átlag.

Ezek a gondolatok mind azon a felvetésen alapulnak, hogy a múlt hasonlít a jövőre, azonban a valóságban ez nincsen mindig így. Ezért befektetési döntéseket csupán a múlt alapján nem érdemes hozni, de érdekességképpen nem árt tudni róla.

Forrás: MarketWatch

A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!