Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Most dől el az OTP sorsa

Az OTP részvényeinek árfolyama legalább olyan rendületlenül emelkedik az elmúlt 2 hétben, mint amennyire rendületlenül stagnált előtte hosszú hónapokig egy szűk sávban. A technikai indikátorok már az erős túlvettség határán vannak, de ennek ellenére szinte folyamatos a legnagyobb magyar blue chip szárnyalása. Ráadásul nem is kis forgalom mellett teszi ezt. Most viszont sorsdöntő szinthez ért az árfolyam, ezért érdemes külön megvizsgálni a lehetséges forgatókönyveket.

Dupla (tripla) csúcs

A bankrészvény árfolyama ugyanis megérkezett a koronavírus járvány előtti szintekre. Ez nagyon jó teljesítmény, főleg úgy, hogy az OTP a hagyományos szektorok egyikében tevékenykedik, és nem az elmúlt 1 év sztárszektoraiban. Ezen a szinten azonban a járvány előtt kétszer is járt az árfolyam, ha kicsit távolabbról és nagyvonalúan nézzük a grafikont. Egyszer még 2019 decemberében, majd pedig kis visszaesés után 2021 februárjában, a járvány előtti utolsó emelkedés idején. Mindez azt jelenti, hogy lényegében egy napos tripla csúcs alakult ki az OTP grafikonján, amin általában nagyon nehéz egyszerűen túllendülni. Ráadásul úgy, hogy a napos technikai indikátorok is már megálljt parancsolnának, ahogy láthatjuk. Viszont ha mégis képes lesz tovább emelkedni az árfolyam, akkor már mindenkori csúcsok feletti szinteken leszünk. Ami pedig megnehezíti a technikai elemzők dolgát, hiszen értelemszerűen ott már nincsenek szintek, vagy múltból vett sémák.

Fontos szintnél az árfolyam (www.investing.com)

Minden jó összejött

Az OTP emelkedésének maximum az üteme lehet meglepő, de a indokoltsága semmiképp. Az OTP számára minden jó tényező egyszerre jött össze. A jó gyorsjelentés, a későbbi, emelt osztalékra való utalás a menedzsment részéről, valamint az, hogy a hiteltörlesztési moratórium után sem ugrik meg jelentősen a nemteljesítő hitelek aránya, nagyon jó vállalatspecifikus hírek. Emellett az MNB közeli kamatemelése is dobhat még az OTP profitján a kamatmarzsokon keresztül. A profittal így sincs baj: a tavalyi évben is 300 milliárd feletti hasznot ért el a legnagyobb hazai bank, ami egy járvány sújtotta évben szinte hihetetlen teljesítmény.

Az átoltottság remek állása miatt az ország is újranyithatott, és emellé még a nemzetközi tőzsdék is őrzik jó hangulatukat. A globális gazdasági felpattanás ráadásul előbb következhet be a vártnál a hatékony oltási programok miatt, és úgy tűnik, az indiai mutánstól sem kell tartani, mert a brit egészségügyi szervezet szerint ellene is védnek a vakcinák.

Látható, hogy a sorra pozitív hírek, folyamatok azok, amik hajtják az árfolyamot. Mindezt azért érdemes rögzíteni, mert ez az a fajta emelkedés tehát, amelynek bőven vannak fundamentális alapjai. Éppen ezért nem elképzelhetetlen az sem, hogy a technikai szempontokat meghaladva lesz képes akár kisebb pihenőkkel, de emelkedni tovább az árfolyam. A fenti tényezőkben bekövetkező változás persze érzékenyen érintheti az árfolyamot is, de biztosan jobb helyzetből indul neki a bankrészvény, mint akár néhány hónappal ezelőtt.