Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Így várja a nyarat a 4 magyar blue chip

Változóan teltek az elmúlt hónapok a magyar tőzsdén kereskedett blue chip részvények számára. A járvány előtti szintjeit eddig egyedül a Richter tudta meghaladni, de most épp a gyógyszercég részvényei teljesítenek gyengén. A járványügyi korlátozások vége és a nyitás ugyanakkor jó szolgálatot tesz a gazdasági ciklusokra érzékeny OTP és Mol számára. A Magyar Telekom ugyanakkor a szép negyedéves eredmények ellenére sem tud érdemben erősödni. Nézzük, hogy áll az említett 4 vállalat részvénye jelenleg!

OTP: csúcsközelben az árfolyam

A januári emelkedés után nagyon sokáig egy szűk sávban tartózkodott az OTP árfolyama. Lényegében csak alá- és fölészúrások történtek a 13000 és 14000 forint közötti sávból. A változást a 2021 első negyedéves jelentésével kapcsolatos pozitív várakozások hozták meg, melynek következtében kitört a sávból az árfolyam. Az emelkedés-ahogy az egy oldalazó mozgásból való kitörés után lenni szokott-lendületesen folytatódik. A legnagyobb hazai bank részvényeinek árfolyama hajszálra van a járvány előtti hónapokban beállított történelmi csúcsától.

Bár kétségtelen, hogy technikai szempontból egy dupla csúcs okozhat korrekciót az árfolyamban, a cég- és országspecifikus tényezők szempontjából meglehetősen jók a bankrészvény kilátásai. A gazdaság újraindításra pozitívan hathat a makrogazdasági folyamatokra érzékeny bankszektorra-ahogy az is jó hír, hogy a úgy tűnik, a hiteltörlesztési moratórium közeli lejárta nem okozza majd a nemteljesítő hitelek arányának drasztikus növekedését. (Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója 5 % körüli arányra számít a problémás hitelek tekintetében.) A vállalat stabil készpénzteremtő képessége is vonzó lehet: a járvány sújtotta 2020-ban is 310 milliárdos adózott eredményt ért el a cég. Osztalék kifizetése bár szeptember 30-ig nem lehetséges, utána az elmaradt kifizetések miatt egy átlagosnál jóval magasabb osztalék ütheti a befektetők markát. Ráadásul a kamatmarzsokon keresztül az MNB készülő alapkamat emelése is jól sülhet el az OTP számára.

Mol: szép eredményekkel messze a csúcsoktól

A Mol árfolyama tavaly novembertől idén január közepéig mutatott be jelentős emelkedést. Azóta a lendület alább hagyott, és a 2000 forintos lélektani szint közelébe esett vissza az olajvállalat részvényeinek árfolyama. Innen újból visszapattanás következett, és most 2300 forint körül áll az árfolyam. Ez még messze van a 3400 forint feletti történelmi csúcsoktól, de több tényező alapján is optimisták lehetünk.

A Mol ugyanis meglepően jó első negyedéves számokat közölt nemrég. Az olaj árfolyamának emelkedése sokat segít az upstream szegmensnek, ugyanakkor a legutolsó adatok szerint a finomítói marzsok is emelkedni kezdtek. Utóbbi a feldolgozás-kereskedelem, a downstream üzletág számára jó hír. A korlátozások feloldása pedig várhatóan újabb lendületet ad az egyébként is önmagát folyton felülmúló fogyasztói szolgáltatások szegmensnek. A Mol új stratégiája felé is ütemesen halad, mely szerint nem csupán az olajtól függ már a vállalat eredménye. Ráadásul részvényenként körülbelül 100 forintos osztalékot is fizet a cég, ami az alacsony hozamkörnyezetben egy meglehetősen jó, 4 % feletti osztalékhozamnak számít jelenlegi árfolyammal számolva.

Richter: csúcs után lefordulás

A Richter az a vállalat, aminek a részvényesei nem kívánhatják a járvány előtti szinteket. A gyógyszercég árfolyama ugyanis jócskán túlszárnyalta a COVID-19 pandémia előtti csúcsait. Mint gyógyszercég, nem túlságosan érzékeny ugyanis a gazdasági ciklusokra, és értelemszerűen a leállások is kevésbé érintették, mint például egy Mol benzinkutat, vagy az OTP hitelforgalmát. A március végén, 9300 forint felett beállított csúcsokról azonban erősen lefordult a Richter árfolyama, most 8000 forint körül áll.

A lefordulás egyik oka a vártnál gyengébb első negyedéves gyorsjelentés, de a hatalmas emelkedés utáni profitrealizálás is benne lehet a harmadik legnagyobb magyar blue chip gyenge teljesítményében.  Aggodalomra azonban nincs ok a cég teljesítményét tekintve, a cariprazine egyre erősebb értékesítési számokat produkál, és a cég jól halad a nőgyógyászati piacon a részesedés növelésével. Osztalékot is kaphatnak a részvényesek, méghozzá 225 forintot minden törzsrészvény után; ez nem kiemelkedő osztalékhozam, de a járvány alatti jó teljesítményt mutatja az önmagához képest magas osztalék a 2020-as üzleti év után.

Magyar Telekom: 400 felett, de nem sokkal

A Magyar Telekom árfolyama úgy tűnik, nem tud elrugaszkodni jelentősen a jelenlegi szintekről. Év eleje óta 390 és 420 forint között ingadozik a telekommunikációs cég árfolyama, ráadásul jelenleg hajszállal a lélektanilag és technikailag is fontos 400 forintos szint felett.

A Telekom sem produkált pedig rossz gyorsjelentést, az árbevétel és a pénzügyi műveletek eredménye soron még pozitív meglepetést is képes volt okozna az első negyedévben. Továbbra is a mobilalapú szolgáltatások húzzák felfelé a cég profitját, kiegyensúlyozott növekedés jellemző. Ráadásul részvényeként 15 forint osztalék kifizetéséről is határozott a cég, ez több, mint 3,5 %-os osztalékhozamnak felel meg. Tér lenne több osztalék fizetésére is, de egyelőre konzervatívabb politikát követ ebben a vállalat.

Nemzetközi helyzet

A fenti, vállalathoz kötődő és országspecifikus tényezők mellett továbbra is meghatározó lehet az általános nemzetközi hangulat. A jelenleg is tartó bikapiac segíti a BUX komponenseit is a legtöbb esetben, bár egyértelműen alulteljesít a magyar piac. Kérdés, hogy egy esetleges kinti korrekció hogyan hathat a blue chipek árfolyamára. Mindenesetre a magyar tényezők mellett fél szemmel továbbra is figyeljünk a nemzetközi folyamatokra.