Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Csaknem négy évtizede nem látott csúcsra számítanak az USA-ban

Amerikai közgazdászok feljavították az amerikai gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzésüket és azzal számolnak, hogy a GDP 37 év után a legnagyobb ütemben bővül majd, részben a vállalatoknak nyújtott masszív kormányzati segély hatására.

Az amerikai Nemzeti Üzleti Közgazdászok Szövetsége (NABE) által hétfőn ismertetett legfrissebb felmérés eredménye szerint idén az amerikai hazai össztermék (GDP) 6,5 százalékkal nő. Ehhez hasonló mértékű bővülésre 1984 óta nem volt példa, az amerikai gazdaság akkor is egy mély recesszióból jött ki.

A megkérdezettek márciusban szerényebb, 4,8 százalékos idei gazdasági növekedést valószínűsítettek.

Nem végleges adatok szerint az idei első negyedévben az amerikai gazdaság évesített 6,4 százalékos ütemben nőtt. A felülvizsgált adatot csütörtökön ismertetik és szakértők szerint erőteljesebb növekedésről szól majd ismertette a távirati iroda.

A NABE-felmérésben részt vettek a második negyedévre 8,5 százalékos évesített gazdaságnövekedési ütemet várnak, miután az előző, márciusi felmérésben még kisebb, 5,2 százalékos bővüléssel számoltak.

Egy másik témára rákérdezve a közgazdászok szerint 2,8 százalék lesz az idei és 2,3 százalék a jövő évi fogyasztói áremelkedés, miután tavaly 1,2 százalék volt.

Másfél hete ismertette a munkaügyi minisztérium, hogy áprilisban 4,2 százalékkal, 2008 szeptembere óta legjelentősebben nőttek a fogyasztói árak, miután az újrainduló gazdaságban a fellendülő kereslet a kínálat korlátaiba ütközött. Egy hónappal korábban, márciusban még 2,6 százalékos éves fogyasztói áremelkedést mértek.

A közgazdászok mintegy kétharmada most úgy véli, hogy a foglalkoztatás szintje az idei év végére vagy a jövő év elejére éri el a pandémia előtti szintet, a munkanélküliségi ráta idén 5,6 százalék, jövőre 4,3 százalék lehet.

Idén áprilisban 6,1 százalékos munkanélküliséget mértek az Egyesült Államokban.