Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Amerika vakcinát oszt

Néhány héttel ezelőtt jött a hír, hogy az Amerikai Egyesült Államok demokrata kormánya, igazságosabb vakcinaelosztást sürget. Mindezt az oltóanyag szabadalmakról történő lemondással szerették volna elérni. A törekvés azonban zárt kapukba ütközött, többek között az EU-ból is vezető politikusok kritizálták az kezdeményezést. A hírek következtében, a jelenlegi szabadalmakkal rendelkező gyártók (például Pfizer és BionTech; Moderna) részvényei zuhanásba kezdtek. 

Ez történt hétfőn 

Joe Biden amerikai elnök hétfőn bejelentette, hogy az USA közel 80 millió oltóanyagot fog szétosztani a világ fejlődő térségeiben. A jelenlegi információk szerint, mintegy 20 millió adag Pfizer-BionTech, Johnson & Johnson és Moderna vakcina kerül kiosztásra, június végéig. A fennmaradó 60 millió oltóanyag, az AstraZeneca által gyártott oltásokból fog állni. 

Mindez azért jelentős hír, mert a nyugati országok elejét szeretnék venni az újabb vírusvariánsok kialakulásának. A világ olyan országaiban, ahol a nyomasztóan nagy népsűrűség mellé, alacsony kapacitású egészségügy társul, berobbant a járvány. Szomorú példa erre Dél-Afrika helyzete, valamint a negatív rekordokat halmozó India esete is. Közös vonás a két ország pandémiás szituációjában, hogy a járványt képtelenek voltak kordában tartani, így mindkét helyről új mutáns vírus kezdett terjedni. Ennek hatásait már a fejlett országok is megérezték, így az USA szerint a felgyorsított vakcinaelosztással meg lehetne mindezt előzni. 

A kritikák után megszületett döntés 

A képet beárnyékolja, hogy a múlthét folyamán Emmanuel Macron és Angela Merkel is nemtetszését fejezte ki a kezdeményezésben. Mindkét politikus elmondta, hogy előbb az USA-nak is szét kellene osztania a felhalmozódó vakcináit, mint azt az EU is teszi. Ez az ötlet már jobban tetszett a szabadalmakkal rendelkező cégek befektetőinek is. Ilyen keretek között született meg az USA jelenlegi döntése az ügyben. 

Visszapattanás után emelkedhet újra a Moderna – www.investing.com

A Moderna vállalatának nagyon jókor jött a döntés. A cég a legelső kezdeményezések hatása óta esésben volt. Jelenleg a 20 napos mozgóátlag jelenthet nagyobb ellenállást a cég papírjainak. 

Hetek óta tartó oldalazást törhet meg a Pfizer – www.investing.com

A Pfizer részvényei az első hírek óta oldalaznak. A befektetők feltehetően kivártak, hogy miként fog alakulni a politikai légkör az ügy kérdésében. Habár tegnap még csak minimális emelkedést könyvelhettünk el az árfolyamban, nem lenne meglepő egy kitörési kísérlet a következő napokban. 

Összességében jól teljesít a BionTech – www.investing.com

A BionTech hullámzó teljesítményét, legfőképp a bizonytalanság okozta a szabadalmak körül. A hírre a befektetőik nagyon pozitívan reagáltak, hétfőn 2,87% pluszban zárt az árfolyam.