Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Nem tartott ki az optimizmus

Hétfőn az amerikai vezető tőzsdeindexek negatív tartományban zárták a hét első kereskedési napját. A részvénypiacok mellett a kriptotőzsdéken is jellemzően inkább a medve dominanciája volt megfigyelhető a nap során.

A tőkepiaci mozgások hátterében továbbra is az infláció lesz a kulcs. A 2008 szeptembere óta nem látott ütemben emelkedő inflációval egy időben újjáéledtek azok a félelmek is, miszerint a Federal Reserve esetleg a vártnál hamarabb kényszerül módosítani a laza monetáris politikáján.

A nap egyik nagy nyertese az arany volt, amely a legjobb teljesítményét produkálta hétfőn május 6. óta. A sárga nemesfém árfolyama át tudta lépni a 200-as mozgóátlagát és 4 hónapja nem látott, magasságban tudott zárni (unciánként $1867.60). Az arany árfolyama legutoljára 2021 elején járt a 200 napos mozgóátlag fölött, a záróára legutoljára január 7-én volt ezen a szinten.

A Dow Jones index 54.34 ponttal került lentebb hétfő, ami egy enyhe, 0.16 százalékos mínusznak felel meg.

Az S&P 500 szintén pirosban zárta a napot, a hétfői teljesítménye 10.56 pont esés, azaz -0.25%. Az S&P 500 legjobban teljesítő szektora az energiaszektor volt, amely 2.3%-kal erősödött.

A Nasdaq Composite index teljesített a három amerikai vezető tőzsdeindex közül a leggyengébben, 50.93 ponttal került lentebb az index árfolyama. Ez a Nasdaq Composite index esetében egy mérsékelt -0.38 százalékos csökkenésnek felel meg. Az inflációs félelmek továbbra is a technológiai szektort sújtják a legnagyobb mértékben. Esett például az Apple, a Facebook, a Microsoft és a Netflix is.

A legnépszerűbb kriptovaluták árfolyamára is a csökkenő tendencia volt a jellemző hétfőn. Többek között a Bitcoin, az Ethereum, a Litecoin és a Dogecoin árfolyama is alacsonyabb szintekre húzódott vissza. A CoinMarketCap szerint az összes kriptovaluta piaci kapitalizációja jelenleg 2.04 billió dollár. Ez azt jelenti, hogy a piaci kapitalizációjuk több mint 500 millió dollárral csökkent az elmúlt napok gyengélkedése alatt a múlt heti 2.546 billió dolláros csúcsról.

Forrás: CoinMarketCap