Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Hektikus mozogtak a tengerentúli börzék

Mozgalmas, volatilis hetet zártak le az amerikai tőzsdék. A hét első három napján a növekvő inflációs félelmek miatt gyengébben teljesítettek az amerikai vezető tőzsdeindexek, csütörtökön és pénteken felpattanást láthattunk, azonban összeségében még így is negatív tartományban zárták az indexek az év 19. hetét.

A 4.2 százalékos inflációs ráta az elmúlt 13 év legmagasabbja inflációs rátája. A közgazdászok csupán 3.6 százalékos emelkedést vártak. Március hónaphoz képest áprilisban 0.8 százalékkal nőtt az infláció, 2008 szeptembere óta nem volt példa ilyen gyors ütemben emelkedő inflációra. Az infláció emelkedésével egy időben újjáéledtek azok a félelmek is, miszerint a Federal Reserve esetleg a vártnál hamarabb kényszerül módosítani a laza monetáris politikáján. A növekvő inflációs félelmek a technológiai szektort sújtották a legnagyobb mértékben, ebből kifolyólag a Nasdaq Composite index teljesített a leggyengébben a héten. A 11 iparági szektor közül mind a 11 pozitív tartományban tudott zárni pénteken, a legjobban az energia és a hét során korábban ütött-vágott technológia szektor teljesített.

Így teljesítettek a fő tőzsdeindexek:

Dow Jones: A Dow Jones Ipari Átlag, amely az Amerikai Egyesült Államok 30 legfontosabb vállalatának tőzsdei állapotát reflektálja, 360.68 pontos pluszban zárta a hét utolsó kereskedési napját, ez +1.06 százaléknak felel meg. A záróértéke 34 382.13 pont, ezzel a heti teljesítménye negatív, -1.1%. A Dow Jones index hétfő és szerda között három napon keresztül negatív tartományban zárt, a szerdai teljesítménye volt az indexnek a leggyengébb napja egészen január 29. óta.

S&P 500: Az S&P 500 index pénteken 61.35 pontos, 1.49 százalékos emelkedést mutatott fel. A Dow Jones indexhez hasonlóan az S&P 500 is gyengélkedett a hét első három napján, majd csütörtökön már 1.2 százalékos pluszban zárt. A két zöld nap ellenére is a heti teljesítménye negatív maradt az indexnek, számszerűsítve -1.4%.

Nasdaq Composite: Az erősödő inflációs félelmeket a technológiai szektor és ezáltal a tech fajsúlyos Nasdaq Composite index sínylette meg a legjobban. Pénteken azonban a hét során korábban ütött-vágott technológia szektor kiemelkedően jól teljesített. A Nasdaq Composite index a három vezető tőzsdeindexet felülteljesítette, 304.99 ponttal, vagyis 2.32 százalékkal erősödött az index pénteken. A hetet 13 429.98 ponton, azaz -2.3 százalékos teljesítménnyel fejezte be.

A hét fő kérdése az lesz, hogy a múlt hét csütörtökön és pénteken látott optimizmus kitart-e a mostani hét során is, vagy csak egy kisebb felpattanást láthattunk és a hét elejéhez hasonlóan ismét „pirosba borulnak” az amerikai börzék.