Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Érdekes összefüggés a pénzügyi kockázatvállalás és az oltási hajlandóság között

Egy friss amerikai kutatás eredményei szerint azok az emberek, akik nem hajlandóak magas pénzügyi kockázatokat vállalni, ők nagyobb valószínűséggel utasítják vissza a koronavírus elleni védőoltást, mint a magas pénzügyi kockázatot vállaló társaik.

Sok tényező befolyásolja az emberek oltási hajlandóságát, például a politikai háttér vagy a vallás. A kutatás eredményei alapján az egyének kockázati preferenciáját is érdemes megvizsgálni.

A chicagói egyetem két kutatójából és a Vanderbilt Egyetem kutatójából álló három fős csoport tanulmánya a Social Psychological and Personality Science című akadémiai folyóiratban jelent meg. A kutatás június és december között több mint 34 ezer fő bevonásával készült.

A tanulmány konklúziója, hogy a „high-risk, high-reward” típusú egyének nagyobb eséllyel oltatják be magukat. Míg azok, akik nem hajlandóak magas pénzügyi kockázatokat vállalni, nagyobb valószínűséggel utasítják vissza a COVID-19 elleni védőoltást.

„Míg az oltásokat a megbetegedés kockázatának minimalizálásának céljából hozták létre, azt tapasztaljuk, hogy az egyének hajlamosak kockázatként tekinteni magára a vakcinára.” mondta el Abigail Sussman a chicagói Booth School of Business professzora, a tanulmány egyik szerzője. Ezek az egyének pénzügyi vonatkozásban is abszolút kockázatkerülőek. Ezek az emberek a vakcinák mellékhatásaira helyezik a hangsúlyt, az előnyeivel szemben.

A professzor szerint objektív tájékoztatásra van szükség: a kormányok úgy növelhetik az oltások népszerűségét, hogy kiemelik az oltás előnyeit, de emellett felhívják a figyelmet a kockázataira is.

A sikeres oltási programhoz kifejezetten fontos megérteni, hogy az egyének miért haboznak az oltással kapcsolatban. Anthony Fauci a National Institute of Allergy and Infectious Diseases igazgatója szerint az amerikai nyájimmunitás eléréséhez a lakosság 70-85%-át be kell oltani. Ha sikerül elérni ezt az átoltottsági szintet, akkor az Egyesült Államokban akár már őszre visszatérhet az élet a normális kerékvágásba. A hétvégi adatok szerint az amerikai lakosságnak a 28.5%-a már teljesen védett, 42%-a pedig már legalább egy oltást megkapott.

Forrás: CDC