Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Nagy a kereslet a kültéri medencék iránt

A koronavírus alatt nem volt lehetőség strandra járni, utazni. Emiatt sokan úgy gondolták, hogy inkább otthonra telepítettnek medencét a nyaralás árából. A fogyasztók fizetni fognak a medencéik fenntartásáért az elkövetkező években, akárhogyan is alakul a járványhelyzet. És ez remek hír az érdekelt cégek számára.

Sandy Villere a Villere & Co portfóliómenedzsere elmondta, hogy a koronavírus alatti időszakban Amerikában megnőtt az ingatlan vásárlások száma, különösen a külvárosokban. Az oltási program kifejezetten jól halad az Amerikai Egyesült Államokban. Ám ennek ellenére a családok nagyrésze továbbra is inkább az otthon kényelmét részesíti előnyben, mint a nyilvános strandokat, tengerpartokat. Emellett az is megfigyelhető, hogy egyre többen költöznek az úgynevezett „Sunbelt” államokba.  Ezek a déli államok (például Florida, Mississippi, Louisiana, Arizona, Nevada, Kalifornia stb.), ahol jellemzően az év nagyrészében meleg van és a napsütéses órák száma magas. Ebben a régióban különösen népszerűek a kerti medencék, mivel az év nagy részében használhatóak. A medencék élettartama azonban nincsenek szoros összefüggésben a használat mértékével. Természetesen megfigyelhető a kapcsolat, de a kinti medencék után akkor is felmerülhetnek költségek, ha nincsenek rendszeresen használatban. Jelenleg sok millió telepített medence van az Amerikai Egyesült Államokban, ezek közül mindegyiket minden 7-10. évben ki kell cserélni vagy fel kell újítani. Ezeknek a medencéknek a fenntartásáért, rendszeresen fizetnek a tulajdonosaik. A hosszú távú partneri kapcsolat a fogyasztókkal stabil növekedési kilátásokkal kecsegtet.

A koronavírus alatt megnövekedett kereslet mára kissé alábbhagyott, ennek ellenére az idei év is erősnek ígérkezik. Legalábbis erre következtethetünk, két ebben a szegmensben tevékenykedő cég első negyedéves jelentéséből.

A Pool Corp és a Pentair egyaránt erős első negyedéves eredményekről számolt be. A Pool részvényei a csütörtöki tőzsdezárásra 6.43%-kal kerültek nyitóáruk fölé. A Pentair részvényei enyhén emelkedtek tegnap, egy olyan napon amikor az S&P 500 és a Dow Jones Industrial Average is 0.9% -kal esett.

A Pool Corp az első negyedévben rekord magas eredményekről számolt be, amely minden elemzői várakozást jócskán felülmúlt. A Pool az első negyedévben 1.1 milliárd dolláros nettó profitot ért el, ami részvényenként 2.42 dollárt jelent. Az elemzők egy részvényre jutó eredményként csupán 1.17 dollárt vártak és 824 millió dolláros nettó profitot. A Pool CEO-ja Peter Arvan „hihetetlen negyedév” -ként értékelte az eredményeket.

Dave Manthey a Baird elemzője csütörtök este elmondta, hogy a Pool továbbra is profitál a medencék iránti megnövekedett keresletből. Nem változott a Baird kedvező kilátása a Pool jövőbeli teljesítményével kapcsolatban, továbbra is vételre ajánlják a részvényt. Minden alkalommal, amikor valahova új medencét telepítenek, az növeli a Pool Corp ügyfeleinek számát.

A Pool Corp. bevételének közel 60%-a meglévő medencék karbantartásából származik, 24%-a pedig meglévő medencék cseréjéből vagy felújításából.

A Pentair is erős negyedévet tudhat maga mögött, az első negyedéves eredménye körülbelül 31%-kal múlta felül az elemzői várakozásokat. A Pentair 866 millió dolláros bevételről számolt be, ez részvényenként 81 cent nyereséget jelent. A Wall Street várakozásai 62 centes részvényenkénti eredményről szóltak. A Pentair medencékkel kapcsolatos eladásai 49%-kal nőttek.

A kisebb nyereség ellenére részvénypiaci tekintetben a Pentair jobban teljesített, mint a Pool.

A Pentair az elmúlt egy hónapban 6.8%-kal tudott erősödni, idén 20.6%-os pluszban van, az elmúlt egy év során pedig 109.8%-kal nőtt részvényeiknek az értéke.

A Pool Corp részvényei 22.7%-kal emelkedtek az elmúlt egy hónap során, 9.60%-ot idén, míg az elmúlt egy év során 100.8%-os erősödés figyelhető meg.

A szerző nem tart semmilyen nyitott pozíciót a szóban forgó instrumentumból. A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!