Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Új rekordon zárt csütörtökön a Dow Jones index

Folyamatosan írják felül korábbi rekordjaikat a vezető tőzsdeindexek.

A Nasdaq 100 is rekordmagasan zárt csütörtökön. A Nasdaq Composite index február óta először tudott ismét a 14 000 pontos szint felett zárni. Az S&P 500 index szintén új csúcsra tört a csütörtöki kereskedés alatt. A német DAX-index is új, mindenkori csúcsot döntött péntek délelőtt.

Újabb nap, újabb rekord a Dow Jones index számára.

Az index csütörtökön tudott történelme során először 34 000 pont fölött zárni. A Dow Jones index az évet még a 30 000 pontos tartományból kezdte, azóta közel 4000 ponttal került feljebb. Ez több mint 11%-os növekedést jelent az idei évre. „Igaz, hogy a 34 000 csak egy újabb szám, azonban óriási bravúr ha belegondolunk, hogy tavaly ilyenkor hol álltunk. A mostani gazdasági fellendülésnek sebessége nem hasonlít semelyik korábbihoz.” mondta Ryan Detrick LPL Financial vezető stratégája. A Dow Jones indexnek 20 kereskedési napra volt szüksége ahhoz, hogy a 33 000 pontos szintről elérje a 34 000 pont fölötti szintet. A Dow idén már négy darab ezer pontos mérföldkövet lépett át, ami 2017 óta már most a legtöbbnek számít. A Dow Jones Market Data szerint 2017-ben öt darab ezer pontos rekordot tudott felállítani az index.

A jó gazdasági jelentések megerősítették a koronavírus járvány utáni egészséges gazdasági fellendülés tényét.

A fiskális ösztönzés hatására megnőtt márciusban a fogyasztás. A munkanélküliség a járvány kezdete óta a legalacsonyabb szintre csökkent.

Az amerikai kiskereskedelmi értékesítés részben az 1400 dolláros csekkeknek köszönhetően 9.8%-kal nőtt márciusban. A Dow Jones és a The Wall Street Journal által készített felmérés alapján a közgazdászok csupán 6.1%-os növekedést vártak.

A piac optimizmusát növelte az is, hogy a munkanélküli segélyt igénylők száma a járvány kitörése óta a legalacsonyabb szintre csökkent. Az április 10-én közzétett adatok szerint 193 ezer fővel csökkent a számuk. Ez szokatlanul nagy visszaesésnek számít. Ez valószínűleg a gazdaság javulása mellett a munkanélküli segélykérelmek feldolgozásának lassúságát is tükrözi.

A Federal Reserve közlése szerint az amerikai ipari termelés március során 1.4%-kal emelkedett.

Az amerikai oltási program is jól halad.

Mike Loewengart az E-Trade Financial ügyvezető-igazgatója szerint ezek az információk erős jelzéseket küldenek arról, hogy az amerikai gazdaság teljes gőzzel halad a gazdasági fellendülés útján.

Erős negyedéves jelentések a bankszektorból.

A csütörtökön érkező megnyugtató gazdasági jelentések mellett jó negyedéves jelentések is érkeztek például a Bank of America-tól és a BlackRock-tól.

A Bank of America felülmúlta az elemzői várakozásokat. Az első negyedév során a profitjuk több, mint a duplájára nőtt. Emellett a bank részvény-visszavásárlási programot is meghirdetett, 25 milliárd dollár értékben.

Szerdán a JPMorgan, a Goldman Sachs és a Wells Fargo számolt be a vártnál jobb negyedéves eredményekről. A Goldman jelentése kiemelkedően jó volt, az első negyedéves részvényenkénti nyeresége 18.60 dollár lett, ami jóval magasabb, mint az elemzők által várt 10.19 dollár.

A Morgan Stanley ma délelőtt tette közzé a vártnál jobb negyedéves eredményeit. A bank profitja 2020 Q1-hez képest 60%-kal nőtt és elérte a 15.7 milliárd dollárt.

Csökkenő kötvényhozamok.

A 10 éves lejáratú kötvényhozam 10.6 bázisponttal 1.531%-ra esett. Ez főként a technológiai vállalatok árfolyam emelkedését segíti elő. A technológiai vállalatok áremelkedésének fontos szerepe van az S&P és a Nasdaq indexek rekorddöntésében. Husszein Sayed az FXTM stratégája szerint a csökkenő kötvényhozamok azt jelzik, hogy egyre több befektetőt meggyőz a FED üzente, ami szerint az infláció emelkedése csak átmeneti.

Európa is jól teljesít.

A DAX-index is látványos emelkedésen van túl idén. Ma délelőtt újabb csúcsot döntött. A francia CAC 40 index is emelkedő trendben van, a mai nap során elérte azt a szintet, amit legutoljára 2000-ben láthattunk! A német Volkswagen-csoport péntek délelőtt tette közzé első negyedéves eladásainak számát, ami 21%-kal nőtt a tavalyi időszakhoz képest.

A vezető tőzsdeindexek grafikonjai:

A Dow Jones idei teljesítménye, 30 000 pontos szintekről 34 000 fölé.
Az S&P 500 idén már 4000 pont fölött.
A Nasdaq Composite index impozáns emelkedése.
A Nasdaq 100 index chartja.
A DAX rallyja.
A francia CAC 40 grafikonja. Jól látható, hogy legutoljára 2000-ben látott szinten van az árfolyam.