2024 április 30

A fesztiválokon is számlát kell kapnunk

A tájékoztató szerint az alkalmi (ünnepi) vásárokon és rendezvényeken folytatott kiskereskedelmi értékesítés a piaci kiskereskedelem alágazatba tartozik, függetlenül attól, hogy ott milyen elárusító helyen értékesítik a termékeket. Ilyen helyen történő kiskereskedelmi értékesítés esetén továbbra sem kötelező a pénztárgépes nyugtaadás.

A mozgó vendéglátás mentesül

A vásárokon, fesztiválokon, alkalmi rendezvényeken folytatott vendéglátó tevékenység esetében a gépi nyugtaadás alól csak a mozgó vendéglátás mentesül. A besorolás szempontjából fontos feltétel, hogy a „vendéglátóegység” változtatja a helyét, tehát nem tartózkodik huzamos ideig egy helyen, nem biztosít ülőhelyet, nincs felszolgálás. Mozgó vendéglátásnak tekinthető a rendezvény területén folyamatos mozgásban lévő fagylaltos, hot dogos és italokat árusító kocsi, vagy a mozgó perecárus.

Nem tekinthető mozgó vendéglátásnak az alkalmi rendezvényekre, vásárokra, falunapokra kitelepülő vendéglátó egységek értékesítése, ha a rendezvényen nem változtatják a helyüket, egy meghatározott (bérelt) helyen tartózkodnak, beleértve, amikor egy mozgásra alkalmas járműben folyamatosan egy helyen vannak, ezért pénztárgép használatra kötelezettek.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Szintén nem minősül mozgó vendéglátásnak, ha egy vendéglátó egység kitelepül egy alkalmi rendezvényre, vásárra, és ott a szervező által rendelkezésre bocsátott helyen, például faházban rendezkedik be ételkészítésre és kiszolgálásra, ezért ott is pénztárgéppel köteles nyugtaadási kötelezettségét teljesíteni.

Csak a tartós áthelyezést kell jelenteni

Azon adóalanyoknak, akik állandó üzletükben folytatott tevékenységük mellett alkalmi rendezvényekre is kitelepülnek, csak akkor kell bejelenteniük a pénztárgép üzemeltetési helyének megváltoztatását, ha az áthelyezés tartós. Az alkalmi kitelepülés – annak átmeneti, ideiglenes jellege miatt – nem tekinthető állandó üzemeltetési helynek, ezért az oda történő átmozgatás miatt bejelentési kötelezettség sincs.

Abban az esetben, ha a pénztárgépet üzemeltető adóalany online pénztárgépét kizárólag alkalmi rendezvényeken, vásárokon – kitelepüléseken – akarja használni, az üzembe helyezéshez szükséges regisztrációs kód igénylése során azt kell jelölni, hogy állandó üzemeltetési hellyel rendelkezik, amelynek címeként székhelycímét kell feltüntetni.