2024 május 01

A SEC elfogadta a külföldi részvények kivezetésére vonatkozó intézkedéseket.

Az Egyesült Államok legfőbb értékpapír-szabályozója a Securities and Exchange Commission SEC, szerdán olyan intézkedéseket fogadott el, amely értelmében a külföldi vállalatokat (főleg kínai cégeket) kivezetik az amerikai tőzsdékről, hogyha azok nem felelnek meg az Egyesült Államok könyvvizsgálati normáinak.

A még Donald Trump által törvénybe írt „The Holding Foreign Companies Accountable Act” célja a kínai társaságok eltávolítása az amerikai tőzsdékről, hogyha egymás után három évig nem tartják be az amerikai könyvvizsgálati normákat. Louis Tse, a Wealthy Securities ügyvezetője így kommentálta a szerdai eseményeket: „Sok befektető úgy gondolta, hogy az Egyesült Államok és a Biden-adminisztráció barátságosabb lesz Kína felé és a dolgok könnyebbek lesznek. De ezek a hírek azt mutatják, hogy ugyanolyan nehéz időszak lesz.”

A szerdai közleményben a SEC arra is kitért, hogy a kínai vállalatoknak bizonyítania kell a SEC felé, hogy nem állnak kormányzati tulajdonban, illetve az igazgatóságból név szerint meg kell nevezni minden olyan személyt, aki a kínai párt tisztviselője. A SEC tovább dolgozik a részletek kidolgozásán. Hua Chunying szóvivő ma kommentálta az eseményeket, véleménye szerint „nyilvánvalóan diszkriminatív a kínai vállalatokkal szemben, ez az USA-ban jegyzett kínai vállalatok politikai elnyomása.”

A kínai papírok estek a hírek hatására, különösképpen a technológiai részvények.

A NIO 10,25%-kal került lentebb, az XPeng papírok 15%-kal értek kevesebbet a szerdai kereskedési nap végére. A két EV gyártó között óriási hype alakult ki az elmúlt hónapok során, azonban a részvénypiaci rotáció miatt az EV szektorban idén egyelőre alábbhagyott az érdeklődés. A NIO év eleji csúcspontja óta ($66.99) közel 40%-ot veszített értékéből. Azonban nem elhanyagolható az a tény, hogy egy évvel ezelőtt 2-3$ között mozgott. De a konzervatívabb befektetők gyakori választása, az Alibaba is 3,40%-os esést produkált.

A NIO teljesítménye. Március óta csökkenő trendben van.
Az Alibaba kevésbé volatilis, de már november óta a csökkenő tendencia jellemző.