Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Erőteljes lefordulás a tőzsdéken

A tegnapi nap során jelentős esést szenvedtek el az irányadó indexek, azonban az európai tőzsdezárás idejére ledolgozták veszteségeiket a börzék. Estére azonban újból elromlott a hangulat (főként a technológiai részvényeket magába foglaló NASDAQ indexe esett, 2 %-ot meghaladó mértékben), majd a hajnali ismételt emelkedés után ma délelőtt nagyon negatívvá vált a légkör. Jól mutatja a hirtelen és erőteljes romlást, hogy ma hajnalban a DAX határidős jegyzése még 14000 pont körül is volt, ma délelőtt azonban egészen 13660 pont körüli értékekig zuhant. Konkrétan azonosítható okot nem találunk az esés mögött, azonban a koronavírus járvány harmadik hullámával kapcsolatos félelmek, valamint a túlhúzottságból adódó profitrealizálás lehet a háttérben valószínűleg.

DAX

DAX: vajon ma is visszahúzzák? (www.investing.com)

Mint említettek, a német tőzsdeindex elöl jár az esésben. A délelőtti, gyakorlatilag folyamatos esés azonban enyhülni, megfordulni látszik, ugyanis már több, mint 100 pontot tudott ledolgozni a hátrányából a DAX rövid idő alatt. Mindenesetre így is jelentős esésben van még az index, de még ennek ellenére is a vírusválság előtti csúcsai közelében az árfolyam.

BUX

OTP: megütötték, de már korrigál (www.investing.com)

A magyar tőzsdére is pillanatok alatt átterjedt a negatív hangulat. A legjobban a nemzetközi hangulatra amúgy is érzékenyebb OTP-t ütötték meg. A bankpapír árfolyama is visszakorrigált azonban azóta, de még így is a 13000 forintos szint körül ingadozik. A Mol esetében viszont minimális esés látszik, de a Magyar Telekom és a Richter részvényesei még profitálni is tudtak egyelőre a mai napból.

Merre tovább?

Természetesen nagy kérdés, hogy mi várható a továbbiakban. A hasonló eséseknél célszerű taktika volt a múltban azt figyelnünk, hogy „megmentik-e” az indexeket; ha nap végére, vagy másnap már az esés előtti értékeken tartózkodnak a jegyzések, akkor értelemszerűen nem sérül túlságosan az emelkedő trend. Ha viszont az esés tartóssá válik, akkor már következhet egy hosszabb vagy rövidebb korrekció a piacokon a hatalmas, több hónapos rally után.