2024 április 19

Nemo-pont, a kezdet és a vég

Ahol a koordináták találkoznak a többi között arról nevezetes, hogy ez a földrajzi pont van a legtávolabb bármelyik szárazföldtől. Elég ijesztő belegondolnunk, hogy e pont körül 22.405.411 négyzetkilométeren hömpölyögnek az óceán végeláthatatlan hullámai. Ez az irdatlan víztömeg itt négyezer méter mély.

Titokzatos hely. Nem hatol át vízen a napsugár, a habok elnyelik a fényt. Szüntelenül emlékeztetnek arra, hogy ebben a testben, a óceánok ősi testében születettünk, innen indult hódító útjára az élet.

A helyet, ahol a koordináták találkoznak Nemo-pontnak, angolosan Point Nemo-nak hívják.

A pontot egy horvát mérnök határozta meg. A nevét nem véletlenül kapta, a nemo jelentése latinul ,,nincs, senki”.

Misztikus legenda is fűződik a Nemo-ponthoz. The Bloop néven vált ismertté.  A hangzása magyarosan: Bluggy. Ez az óceán mélyéről jövő hangjelenség egy ultra alacsony frekvencián indul, majd egy percig folyamatosan emelkedik a frekvenciaszáma. 1997 nyarán többször is észlelték  furcsa mód ötezer kilométerre lévő mikrofonok is vették. A hang azóta nem ismétlődött meg. Egyesek gigantikus vízi lény, mások vulkanikus tevékenység hangjának vélik.

Bármi volt ez a jelenség a Nemo pont nem emiatt került ismét a figyelem központjába.  Érdeklődést a NASA legfrissebb előterjesztése okozta, amely szerint már csak 2030-ig működhet Nemzetközi Űrállomás, az ISS (International Space Station), rövidítve: ISS, egy alacsony Föld körüli pályán keringő űrállomás. Az egyik legdrágább és legnagyobb űreszköz az űrkutatás történetében. A programban 16 ország vesz részt: az Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Japán, Kanada, Brazília és az ESA 11 tagállama. Brazília és Olaszország a NASA-val kötött külön szerződéssel vesz részt benne.

Kilenc esztendő van tehát hátra ennek az űreszköznek az életéből. Az elképzelések szerint a Nemzetközi Űrállomás a Nemo-ponton végzi pályafutását, az űrköztemetőben, ahová a fölöslegessé vagy veszélyessé vált űreszközöket irányítják, hogy az óceán mélyén aludják örök álmukat.

Az ISS ott aludhat örökre a többi között a MIR űrállomás, a Progressz teherűrhajó társaságában.

Tovább álmodhat arról a jövőről, amit saját létével igazolt. Álmodhat olyan világról, amelyben béke van, az egymás iránti felelősség, a szolidaritás és a tudás alakítja a társadalmakat.

Különösen szükség van most arra, amit a Nemzetközi Űrállomás jelképez. A szomszédságunkban állig felfegyverzett katonák néznek farkasszemet egymással az orosz-ukrán határon. A világ nagyon régen nem állt ilyen közel a háborúhoz, mint most.

Talán jó lenne, ha a most egymásnak feszülő országok politikusai este felnéznének az égre. Időnként szabad szemmel is látható a nemzetközi űrállomás, fedélzetén amerikai, orosz, japán és más nemzetek képviselői dolgoznak vált vállhoz vetve azért, hogy legyen szebb jövőnk.

Egyáltalán legyen jövőnk.

Van a Csendes-óceán déli vidékén egy híres hely. A Nemo-pont – a kezdet és a vég.