2023 december 02

Megfelelően nőtt az USA szolgáltatóipara

Az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az elemzői várakozásokkal összhangban nőtt szeptemberben az ISM gazdaságkutató intézet szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szerint.

Az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management  ISM). Azt közölte, hogy szeptemberben az index az elemzői várakozásokkal össszhangban 53,6 pontra csökkent, miután augusztusban 54,5 pontra, hathavi csúcsra emelkedett. A BMI 50 pont feletti értéke a gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig a csökkenését jelzi. A mutató tavaly decemberben két és fél év után először csökkent a zsugorodást jelző 50 pont alá. Január óta viszont ismét 50 pont felett van. Az elmúlt 40 hónapból 39 hónapban nőtt az amerikai szolgáltatóipar teljesítménye az ISM adatainak tanúsága szerint.

Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe a szolgáltatások mellett az építőipar teljesítményét is tükrözi. Szeptemberben az új megrendelések mutatószáma az augusztusi 57,5 pontról 51,8 pontra csökkent, ezen belül az új exportmegrendelések mutatója 62,1 pontról 63,7 pontra javult. Az üzleti aktivitás mutatószáma 57,3 pontról 58,8 pontra emelkedett, a foglalkoztatottsági mutató pedig 54,7 pontról 53,4 pontra változott. Az inflációs nyomást jelző szolgáltatói árindex augusztus után szeptemberben is 58,9 pont lett.

Az amerikai szolgáltatási szektor növekedési üteme enyhén mérséklődött, ami az új megrendelések és a foglalkoztatás lassuló bővülését tükrözi. A válaszadók többsége továbbra is derűlátó az üzleti feltételeket és az általános gazdasági helyzetet illetően – kommentálta az eredményeket Anthony Nieves, az ISM gazdaságkutató intézet elnöke. Az ISM szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-indexe fontos fokmérője az amerikai gazdaság teljesítményének, mivel a szolgáltatószektor az amerikai hazai össztermék (GDP) kétharmadát teszi ki – ismertette a távirati iroda.

Hétfőn közölték, hogy az Egyesült Államok feldolgozóipari ágazatának szeptemberi beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 49,0 pontra javult az augusztusi 47,6 pontról, ez azt jelenti, hogy immár 11. egymást követő hónapja csökkent szeptemberben az amerikai feldolgozóipar gazdasági aktivitása az Ellátásilánc-menedzsment Intézet (Institute for Supply Management – ISM) adatai szerint.