2023 december 11

Nőttek a kínai járműeladások éves összevetésben

Szeptemberben nőttek a kínai járműeladások éves összevetésben részben az árcsökkentések, valamint az elektromos autók vásárlásakor adott adókedvezmények hatására.

A kínai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, a China Association of Automobile Manufacturers (CAAM) szerdán azt közölte, hogy szeptemberben a kínai járműeladások éves összevetésben 9,5 százalékkal nőttek, miután augusztusban 8,4 százalékos bővülést jegyeztek fel. Januártól szeptemberig az új gépjárművek értékesítése 8,2 százalékkal bővült éves összehasonlításban a 2022 azonos időszakában mért 4,4 százalékos növekedést követően. A new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású járművek szeptemberi értékesítése 27,7 százalékkal bővült éves összehasonlításban. Januártól szeptemberig az új NEV-gépjárművek értékesítése 37,5 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A kínai személyautó szövetség (China Passenger Car Association – CPCA) szerdán közzétett adatai szerint szeptemberben 2,04 millió személygépkocsit értékesítettek, 4,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A világ legnagyobb újautó-piacán az idei első kilenc hónapban 15,41 millió új személyautót adtak el, 2,1 százalékkal többet, mint egy éve. Kína autóexport-növekedése éves szinten 50 százalékra emelkedett az augusztusban regisztrált 31 százalékos bővülés után. A new energy vehicles (NEV) gyűjtőnév alatt kategorizált, a teljesen elektromos autókat és különböző hibrideket is magában foglaló alternatív hajtású személygépkocsik értékesítése 22,1 százalékkal nőtt szeptemberben, és ezzel a teljes autóeladás 36,6 százalékát tette ki a múlt hónapban – közölte a távirati iroda.