2024 április 22

Kína szerepe a háborúban – nagy lépésre készülnek

Csúnyán odaszólt Kína az Egyesült Államoknak, miután az bírálta a világ második legnagyobb gazdaságának álláspontját. Ezen felül az USA azzal is vádolta Kínát, hogy készen állnak fegyvereket szállítani az oroszoknak, és már eddig is jelentős segítséget biztosítottak az agresszornak. Kína azonban tagadta az összes vádat, sőt még az Egyesült Államoknak is odaszúrt: „Az Egyesült Államok halálos fegyvereket küldött az ukrán csatatérre és fokozta a feszültségeket, miközben hamis és rosszindulatú vádakat terjeszt Kínáról.”  

Xi Jinping kínai elnök jövő héten Oroszországba látogat a kapcsolatok elmélyítésének érdekében. Az amerikai és európai vezetők viszont aggódnak, hogy Peking esetleg fegyvereket küldhet Oroszországnak. Egyelőre tehát forró a hangulat. Kína viszont jelezte az az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának, hogy Kína folytatni fogja a béketárgyalásokat. Spekulációk láttak napvilágot, hogy Peking, amely a múlt héten Szaúd-Arábia és Irán közötti békemegállapodást közvetített, megpróbálhat aktívabb szerepet vállalni az orosz-ukrán háború békéhez vezető útján. Továbbá a Wall Street Journal hétfőn arról számolt be, hogy Xi virtuális találkozót tervez Zelenszkij elnökkel, amely a béketörekvéseinek következő lépése lehet. Óriási lépés lesz ez Kína felől, hiszen ez lenne az első alkalom, hogy Xi beszélt Zelenszkijjel azóta, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. A tárgyalásokra valószínűleg Xi moszkvai látogatása után kerül sor.

(www.shutterstock.com)

Kínának megvan a saját baja

Egy újabb konfliktus Kína számára katasztrofális lehet, hiszen a gazdaság több éve szenved a különböző megpróbáltatásokkal. Ezen felül a legutóbbi adatok tisztán jelezték, hogy Kína covid utáni éve kiábrándító kezdettel indult. A korlátozások decemberi feloldása után a világ arra számított, hogy a több éve bezárt kínai gazdaság végre fellélegezhet. Természetesen számoltak azzal a szakértők, hogy a fellendülés jeleire majd várni kell, azonban a szerdán közölt adatok lehangoló eredményt mutattak. Kína szerdán beszámolt a kiskereskedelmi értékesítés növekedéséről az év első két hónapját illetően, amely még éppen megfelelt az elvárásoknak, viszont az ingatlanbefektetések tovább estek. Az ipari termelés a január-februári időszakban 2,4 százalékkal nőtt, kevesebb, mint a Reuters közvélemény-kutatása által várt 2,6 százalék. Az adatok inkább állandó, mint gyorsuló lendületet tükröznek, ami azt is jelzi, hogy a növekedési potenciál felszabadításához erős támogatásra van szükség.

(www.shutterstock.com)

A kínai gazdaság motorja bajban van. Az ingatlanszektor több éven keresztül segítette a gazdaság rohamos fejlődését. A 2021-es Evergrande botrány óta azonban rengeteg probléma merült fel a szektorban. A megoldást kívánó problémákat nem lehetett félvállról venni. Egy vezető gazdasági pozícióért harcoló gazdaság növekedését szerették volna erre a szektorra építeni.

Az ingatlanbefektetés januárban és februárban 5,7 százalékkal esett vissza az egy évvel ezelőtti értékekhez képest. Bruce Pang, vezető közgazdász és a Greater China kutatási vezetője arra számít, hogy az ingatlanpiac az év későbbi szakaszában helyreállhat.

Kína növekedési célkitűzése

A kínai vezetés ebben a hónapban körülbelül 5 százalékos növekedési célt jelentett be. Li Qiang miniszterelnök azonnal figyelmeztetett, hogy ezt az ország számára nem lesz könnyű elérni. Egy elérhetetlen cél meghatározása azonban nem lesz előnyös a magas színvonalú fejlődés megvalósításához. Az export, a kínai gazdaság egyik fő mozgatórugója, hirtelen lelassult. A nagy kereskedelmi partnerek, például az Egyesült Államok felől érkező kereslet csökkent, mivel ezek a gazdaságok növekvő inflációval és lassabb növekedéssel állnak szemben. Jó hír azonban, hogy Kína már ebben az évben elérheti 3 százalékos inflációs célját.

A kihívások sora tehát nem enyhül Kínában. Csak úgy, mint a világ legtöbb országában itt is hosszú időbe fog telni, míg a krízis időszakán túl tudnak lépni, és a megkezdődhet a virágzás.

Forrás: scmp.com; cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock