Rendkívüli Hírek:

2024 február 25

Tőzsde – Rendesen libikókázott Európa

Vegyesen változó indexekkel zártak a főbb európai értékpapírpiacok szerdán.

Az összeurópai STOXX 600 index 0,07 százalékkal emelkedett, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index 0,35 százalékkal végzett alacsonyabban. Londonban 0,43 százalékkal csökkent az FTSE 100 index, a frankfurti DAX pedig 0,42 százalékkal, a CAC 40 Párizsban 0,27 végzett alacsonyabban. Milánóban 0,43 százalékos, Madridban 0,36 százalékos indexemelkedéssel fejeződött be a szerdai tőzsdenap. A piacok ingadozása mögött az amerikai monetáris politikai döntés kivárása húzódik meg. A Fed a piaci várakozások szerint szinten tartja a kamatokat.

A befektetők viszont Jerome Powell Fed-elnök tájékoztatásából kívánnak következtetéseket levonni a kamatcsökkentési periódus várható kezdetéről és annak ütemezéséről. Makrogazdasági fronton a szerdán közzétett német és francia inflációs adatok mozgathatták az indexeket. Mindkét országban mérséklődött az inflációs nyomás januárban. Az olajár lenullázta szerdán az előző napi nyereségét. A kínai feldolgozóipari teljesítmény januárban már a negyedik egymást követő hónapban csökkent, ami gyenge keresleti kilátásokat vetít előre a világ legnagyobb olajimportőrénél. Az olajárakat azonban továbbra is erőteljesen támogatja a közel-keleti konfliktus kiterjedésének a kockázata – köüzölte a távirati iroda.

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 1,98 százalékkal állt alacsonyabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 76,28 dolláron, a Brent ára pedig 1,70 százalékkal ment lejjebb 81,10 dollárra. Az arany ára részben a dollár gyengülését tükrözve emelkedett és január közepén tartott szintre tért vissza és úgy egy százalékkal áll a januári kezdés alatt. A spot ár 0,67 százalékkal emelkedett unciánként 2050,68 dollárra.

A dollárindex 0,23 százalékkal 103,16 pontra csökkent szerdán. Az eurót 0,06 százalékkal jegyzik erősebben 1,0846 dolláron, de ezzel együtt is december közepi gyenge szinten tart. Az év eleje óta 1,7 százalékkal gyengült az euró.