2024 május 20

Tőzsde – Borzasztó nap az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után vegyesen, többségében indexcsökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést a főbb európai tőzsdeindexek.

Az összeurópai FTSEurofirst 300 és STOXX 600 indexek egyaránt 0,13 százalékos csökkenéssel fejezték be a pénteki kereskedést, az euróövezeti Euro Stoxx 50 index pedig 0,39 százalékkal végzett alacsonyabban. Londonban az FTSE 100 index 0,23 százalékos erősödéssel zárt. A frankfurti DAX 0,58 százalékkal gyengült, a CAC 40 Párizsban 0,01 százalékkal csökkent zárásra. Milánóban 0,15 százalékos indexemelkedéssel, Madridban 0,30 százalékos indexcsökkenéssel fejeződött be a pénteki kereskedés.

Minden piacot sújt a geopolitikai eszkaláció

Alapvetően két aggodalom terheli az értékpapírpiacokat: a közel-keleti konfliktus eszkalációja és a várt monetáris lazítás elhalasztása. Pénteken az Irán ellen intézett feltételezett izraeli támadás borzolta a kedélyeket. Emellett az amerikai jegybankárok is a lazítás halasztása felé hajló nyilatkozatokat tettek. Miközben a hadiipari részvények geopolitikai eszkaláció idején általában emelkednek, pénteken a német Rheinmetall részvényei több mint egy százalékkal gyengültek, miután a Deutsche Bank törölte a részvény portfoliósúlyozásának növelésére tett ajánlását. Csökkent a francia Safran hadiipari vállalat részvénye is.

Az olaj ára kissé emelkedett pénteken. Az európai kereskedési idő végén a WTI ára hordónként 83,01 dolláron állt 0,34 százalékos emelkedéssel, a Brent ára 0,18 százalékkal ment feljebb, 87,26 dollárra. A WTI nyersolaj mintegy három százalékkal csökkent a héten, az előző heti 1,4 százalékos csökkenés után. A WTI ára az év eleje óta 16 százalékkal emelkedett. A Brent ára a héten négy százalékkal csökkent, az előző héten pedig 0,7 százalékkal. Az év eleje óta a Brent ára 15 százalékkal ment feljebb – közölte a távirati iroda.

Az arany spot ára 0,50 százalékkal emelkedett unciánként 2392,59 dollárra. A dollárindex 105,99 ponton áll 0,16 százalékos csökkenéssel. Az euró 0,21 százalékkal erősödött 1,0664 dollárra. Az arany ára a héten több mint egy százalékkal emelkedett, az év eleje óta pedig 13 százalékkal. Az arany a múlt héten állította be történelmi csúcsát unciánként 2431,55 dolláron. Az euró három és fél százalékkal gyengült az év eleje óta, a dollárindex pedig négy és fél százalékkal ment fel.

Képek forrása: Shutterstock