2023 december 03

Romlott Németországban a gazdasági aktivitás

Szeptemberben a várakozásokat meghaladó mértékben javult ugyan, de a gazdasági aktivitás további romlását jelzi Németországban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató által publikált HCOB beszerzésimenedzser-index előzetes értéke.

A Hamburg Commercial Bank (HCOB) németországi kompozit beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben az előzetes kalkulációk alapján 46,2 pontra emelkedett. Az augusztusi 39 hónapos mélypontot jelentő 44,6 pontról, és jóval meghaladta a 44,8 pontos piaci várakozásokat. A BMI 50 pont alatti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének csökkenését, 50 pont feletti értéke pedig gyarapodását jelzi. A kompozit BMI szeptemberben elért előzetes értéke a magánszektor üzleti tevékenységének újabb jelentős csökkenését jelezte. Elsősorban a feldolgozóipari termelés 2020 májusa óta legmeredekebb zsugorodása miatt.

Beszerzésimenedzser-index

A HCOB német feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexe szeptemberben 39,8 pontra emelkedett az augusztusi 39,1 pontról, kissé meghaladva a 39,5 pontos piaci előrejelzést. Az elért érték a javulás ellenére is a feldolgozóipari teljesítmény zsugorodását jelzi, a termelés 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben esett vissza az alacsony kereslet közepette. Az új megrendelések továbbra is különösen erőteljesen csökkentek, bár a visszaesés mértéke három hónapja a legkisebb mértékű volt. Eközben a foglalkoztatottak száma már harmadik hónapja enyhén csökkent. A beszerzési költségek április óta a legkisebb mértékben csökkentek ismertette a távirati iroda.

Az üzleti hangulat tovább gyengült. A szolgáltatási aktivitás viszont csak kismértékben csökkent, a zsugorodás üteme pedig érezhetően mérséklődött az előző hónaphoz képest. A HCOB német szolgáltatóipari BMI-je szeptemberben az előzetes kalkulációk alapján 49,8-ra emelkedett az augusztusi 47,3-ról, és meghaladta a 47,2-es piaci várakozást. A szolgáltatóipari BMI a második egymást követő hónapban jelezte 50 pont alatti értékkel a szektor teljesítményének zsugorodását, elsősorban az új megrendelések gyorsuló, egy éve a legnagyobb mértékű csökkenése miatt. Hasonlóképpen az exportrendelések is széleskörű csökkenést mutattak.

Új vállalkozások száma

Az új vállalkozások száma 2020 májusa óta a legkisebb lett, a foglalkoztatás pedig több mint három éve először csökkent. Az inputköltségek négyhavi csúcsra emelkedtek, ennek következtében pedig a kibocsátási költségek is meredeken tovább emelkedtek. A szolgáltatóiparban az üzleti hangulat továbbra is pozitív, de az előző havinál kissé kevésbé. A feldolgozóiparban és a szolgáltatóiparban együttesen a kompozit index elemei alapján az üzleti várakozások az előző év novembere óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek.