2023 december 10

Meglepő? A SAAB AB hadiipari vállalat duplázta nyereségét

A harmadik negyedévben növekvő forgalom és működési eredmény mellett megduplázta nyereségét a svéd SAAB AB hadiipari vállalat. Megemelte éves eredmény-előrejelzését is.

A Gripen harci gépeket is gyártó SAAB a harmadik negyedévben 11,527 milliárd svéd korona értékesítési árbevételre tett szert. 31 százalékkal magasabbra az egy évvel korábbi 8,751 milliárd koronánál. Működési eredménye (EBIT) 51 százalékkal 859 millió koronára emelkedett 568 millióról, bevételarányos jövedelmezősége pedig 7,5 százalékra javult 6,5 százalékról. A negyedéves nyereség 656 millió svéd korona lett az egy évvel korábbi 324 millió után. Az egy részvényre jutó nyereség pedig 4,84 korona 2,28 korona után – közölte a távirati iroda.

A negyedév folyamán a SAAB AB megrendelései is megduplázódtak éves bázison: 14,977 milliárd koronára 7,772 milliárdról. „A geopolitikai feszültségek hatással vannak iparágunkra, és az elmúlt 30 év legnagyobb mértékű növekedését eredményezik a védelmi beruházások terén, különösen Európában. A harmadik negyedévben a SAAB széles védelmi portfóliója iránti nagy kereslet továbbra is jelentős megrendeléseket, erős forgalomnövekedést és javuló nyereségességet eredményezett” – kommentálta a negyedéves beszámolót Micael Johansson, a Saab elnök-vezérigazgatója.

A SAAB 19-23 százalékos szerves forgalomnövekedést vár az idei teljes évre, nagyobbat a korábbi, júliusi előrejelzésben kilátásba helyezett 16-20 százalékos növekedésnél. Az üzemi eredmény pedig feltehetően a forgalomnövekedést meghaladó mértékben fog emelkedni.