2024 április 22

Nagyot romlott júliusban a német gazdasági hangulat

A ZEW németországi gazdasági hangulatmutatója júliusban 25,8 ponttal mínusz 53,8 pontra esett a júniusi mínusz 28,0 pontról, ami 2011 decembere óta a legalacsonyabb érték, és jóval elmarad a mínusz 38,3 pontos piaci várakozásoktól. A gazdasági kilátások jelentősen romlottak a németországi energiaellátással kapcsolatos aggodalmak, az EKB által bejelentett kamatemelés és a Kínában a világjárvány miatt bevezetett további korlátozások miatt. Az aktuális üzleti kondíciók megítélésének a mutatószáma szintén a várakozásokat meghaladó mértékben romott: mínusz 27,6 pontról 18,2 ponttal mínusz 45,8 pontra a várt 34,5 pont helyett.

Mind a gazdasági helyzet megítélése, mind a várakozások a 2020 márciusi a Covid-válság kezdetén mért érték alá csökkent, legutóbb 2011 decemberében mért alacsony szintre. „A németországi energiaellátással kapcsolatos jelenlegi nagy aggodalmak, az EKB által bejelentett kamatemelés és a Kínában a világjárványok miatti további korlátozások a gazdasági kilátások jelentős romlásához vezettek. A szakértők a jelenlegi gazdasági helyzetet az előző havinál lényegesen negatívabban értékelik, és tovább csökkentették a következő hat hónapra vonatkozó, amúgy is kedvezőtlen előrejelzésüket. Az energiaintenzív és exportorientált gazdasági ágazatokra vonatkozó várakozások különösen erőteljesen csökkentek, és a magánfogyasztást is jelentősen gyengébbnek ítélik” – kommentálja a ZEW elnöke, Achim Wambach professzor a jelenlegi várakozásokat.

A pénzpiaci szakértők az euróövezet gazdasági fejlődésével kapcsolatos hangulata júliusban 23,1 ponttal zuhant, és jelenleg mínusz 51,1 ponton áll – ismertette a távirati iroda. Az aktuális kondíciók megítélése mínusz 44,4 pontra esett, 18,0 ponttal csökkent 2022 júniusához képest. Az euróövezetre vonatkozó inflációs várakozások 6,8 ponttal emelkedtek a jelenlegi felmérésben. A mínusz 25,6 pontos értékkel a mutató egyértelműen negatív tartományban marad.

https://www.zew.de/en/press/latest-press-releases/economic-expectations-collapse