2024 február 28

Fitch Ratings – A lengyel belpolitikai helyzetről

A lengyelországi belpolitikai csatározások gyors eszkalációja növeli a kormányzati munka hatékonyságát terhelő kockázatokat. Áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

A nemzetközi hitelminősítő szerint a Donald Tusk miniszterelnök vezette kormány és a korábbi kormánypárt, a választások után ellenzékbe került PiS – valamint szövetségesei, köztük Andrzej Duda államfő – politikai összecsapásai nehezíthetik a költségvetési konszolidációt. Késleltethetik az Európai Unió folyósításainak lehívását. Kedvezőtlenül befolyásolhatják a piaci hangulatot, különösen akkor, ha az előállt helyzetben kulcsfontosságú intézmények stabilitása és működőképessége is meginog.

A Fitch Ratings hangsúlyozta: amikor novemberben stabil kilátással megerősítette Lengyelország „A mínusz” szintű, elsőrendű befektetői államadós-besorolását, számított arra, hogy a PiS nyolcévi hatalomgyakorlása után nehézségekkel jár majd a kormányváltás. A hitelminősítő már akkor kiemelte annak kockázatát, hogy az egyes állami intézmények közötti feszültség hátráltathatja az új kormány hatékony tevékenységét. A konfrontációk szintje és gyakorisága azonban meghaladja a cég korábbi várakozásait. Most már a szakpolitikai intézkedések végrehajtására is hatást gyakorol – fogalmaz a Fitch Ratings hétfői elemzése.

A Fitch azzal számol, hogy rövid távon fennmaradnak az erőteljes belpolitikai feszültségek. A hitelminősítő ugyanakkor valószínűtlennek nevezte, hogy mindez előre hozott parlamenti választásokhoz vezetne. A cég közölte: nem számol azzal sem, hogy ha mégis új választást tartanának Lengyelországban, annak eredménye érdemben különbözne a legutóbbi választásokétól. Egy újabb választási kampány azonban még tovább bonyolítaná a költségvetési konszolidációt. Emellett késleltetné az ellenállóképesség javítására és a kilábalás elősegítésére szolgáló európai uniós pénzügyi eszközök (RRF) lehívásához szükséges feltételek teljesítését.

Államadóssági ráta

A hitelminősítő ebben a helyzetben azt valószínűsíti, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért lengyel államadósság-ráta 2025-ig fokozatosan 55 százalékra emelkedik a 2022 végén mért 49,3 százalékról. A Fitch hangsúlyozza ugyanakkor, hogy ez az adósságráta is jórészt összhangban lenne az általa szintén „A” osztályzati kategóriába sorolt többi gazdaság államadósságszintjének mediánértékével. A hitelminősítő kiemeli azt a véleményét is, hogy javultak az uniós RRF-folyósítások kilátásai. Miután ismét kormányra került az EU-párti Donald Tusk, aki 2014 és 2019 között az Európai Tanács elnöke volt. Ebből a keretből 5,2 milliárd euró már az idei első negyedévben megérkezhet. De a fokozott belpolitikai feszültség növeli a további folyósítások késedelmének kockázatát – áll a Fitch hétfői elemzésében.

befektetés hozam

Borítókép forrása: Shutterstock