2024 június 21

Lassult az infláció Csehországban

Februárban 16,7 százalékra lassult az éves infláció Csehországban a januári 17,5 százalékról – közölte a Cseh Statisztikai Hivatal pénteken Prágában.

A statisztikusok szerint az infláció mérséklődése nagymértékben a lakhatási költségek alacsonyabb növekedésének a következménye. A korábbinál lassabban emelkedtek februárban például az áram- és a gázárak. A lakhatási költségek növekedése februárban 22,2 százalékra mérséklődött a januári 24,3 százalékról. A februári infláció az előző hónaphoz mérve még nagyobb mértékben csökkent, mint éves összehasonlításban. Míg januárban ez a mutató 6,0 százalékos volt, februárban már csak 0,6 százalékos. Lassabban nőttek az élelmiszerárak is, a januári 24,8 százalék helyett februárban évi 23,9 százalékkal. Mindezek ellenére több élelmiszer árának emelkedése továbbra is jelentős: a rizs 31,9 százalékkal, a liszt 36,1 százalékkal, a tojás 95,2 százalékkal, a cukor pedig 75,1 százalékkal került többe, mint egy éve.

A vendéglői étkezés átlagosan 23 százalékkal, a szállásadás 20,1 százalékkal, az üdülések pedig 20,9 százalékkal voltak drágábbak, mint egy éve. A cseh statisztikai hivatal valószínűsíti, hogy a következő hónapokban az éves infláció tovább lassulhat – közölte a távirati iroda.