2024 február 21

Európa energiakrízise – a sötétség utóhangja

Oroszország invázióját követően az európai referenciaérték – a Dutch TTF árfolyama rohamos emelkedésbe kezdett. Az emelkedő energiaárak csúcspontjai márciusban, nem sokkal az invázió megkezdése után, majd augusztusban a téli időszakra történő felkészülés előtt voltak. Az orosz szállítás hiánya miatt kialakuló pánik csúcspontját augusztusban értük el, amelynek hatására a gáz árfolyama elérte minden idők legmagasabb értékét 340 eurót. Európa tudta, hogy ezt így nem folytathatja tovább. Az országok egyesített erővel megpróbálták az agresszor hatalmát letörni. Amerika segítsége kritikus volt a tárolók feltöltése során. Az Egyesült Államokból méregdrága LNG szállítmányok érkeztek. A kormányok támogatásokat nyújtottak a vállalkozások és a háztartások számára, hogy ezeket a költségeket elviselhetőbbé tegyék. Ezen felül az igény csökkentése érdekében korlátozott energiafogyasztással is próbálkoztak.

rezsi
(www.shutterstock.com)

Az unió elhatározta, hogy levállnak az orosz gázcsapokról. Ezzel Európa próbálta a háborús gépezet bevételeit minimalizálni. Bár a szankciók nem tudtak végzetes sebeket ejteni az orosz gazdaságon, az európai energiapiac elvesztése nagy pofon volt Putyinnak. Egyet azonban tudtak Európában: egy újabb téli időszak, amikor az Egyesült Államok szabad kapacitásáért kell harcolni nem tartozik a lehetséges megoldások közé. Az energiaárak hasonló emelkedését és a méregdrága szállítmányoktól való függést az Európai Unió gazdasága nem bírná el. Ezen felül komoly fellendülést jeleznek előre a világ második legnagyobb gazdaságában is. Kínáról van szó, aki felerősítheti a szabad LNG kapacitásért folytatott küzdelmet. Tavaly kisebb szereplője volt a harcoknak, hiszen a koronavírus lezárások elnyomták a keresletét. Most azonban a 2022-es év végén bejelentett enyhítések után a szakértők jogosan aggódnak egy, a gázpiacokon bekövetkező kínálati hiány miatt.

2022-es év eredményei számokban – ennyit költött Európa gázra

A teljes földgázkereslet az Európai Unióban 2022-ben 13 százalékkal csökkent, amely a történelem eddigi legmeredekebb esése volt. A csökkenés megegyezik több, mint 40 millió háztatás működéséhez szükséges gázmennyiséggel. Az energiafelhasználás változásai, a gazdasági aktivitás, az időjárás, a viselkedésbeli változások és más tényezők voltak felelősek a földgáz-fogyasztás drámai változásáért. Ahogyan a Nemzetközi Energia Ügynökség ügyvezető igazgatója, Fatih Birol megjegyezte, fontos elismernünk kormányok kitartó és hasznos munkáját, a komplex energiaválság kezelésében. A legnagyobb mértékű százalékos csökkenés az északi és északnyugati EU-s tagállamokban történt. A kereslet történelmi visszaesése ellenére Európa gázimportszámlája közel 400 milliárd eurót ért el 2022-ben, több mint háromszorosa a 2021-es értéknek.

(www.shutterstock.com)

Bár Oroszország részesedése Európa teljes földgázkeresletéből a 2021-ben tapasztalt 40 százalékról 2022 végére 10 százalék alá esett, az árak éles növekedése ennek ellenére jelentős jövedelmet biztosított Oroszország számára. A gázárak a legutóbbi csúcsokról már jó ideje lecsökkentek, a 340 eurós magasságok már szürreálisnak tűnnek. Jelenleg az európai referenciaérték a Dutch TTF árfolyama 42 euró körül jár. Bár ezzel még mindig jóval drágább, mint a 2020-as 10-15 eurós értékek, Oroszország Pénzügyi Minisztériuma szerint a földgázbevételek több, mint 40 százalékkal csökkentek a 2023 első két hónapjában, szemben a 2022-es ugyanezen időszakkal.

2023 kihívásai

Miközben Európa megérkezett 2023-ba a gázpiac a feszültségei jelentősen mérséklődtek a kedvező időjárási körülmények és az időben megtett politikai intézkedések miatt. A gázellátás azonban várhatóan 2023-ban is szűkös marad, a bizonytalanságok és kockázatok szokatlanul széles skálája mellett. Az amerikai cseppfolyósított földgáz iránti kereslet, amelyet az ázsiai és európai növekvő gazdaságok importszomja vezet az oroszországi ukrajnai háború közepette, várhatóan fennmarad, támogatva mind az európai, mind az amerikai árakat. Az orosz gázszállítás teljes megszüntetésének lehetősége is még fennáll, ezzel további nyomást helyezve az LNG piacokra.  

Bár a tárolási szintek Európában jelenleg egészségesek az LNG szállításoknak köszönhetően, azonban az orosz áramlások megszakítása miatt kialakult, strukturális földgázhiány még nem oldódott meg. Ez erős húzóerőként hathat a gáz árfolyamára nem csak később ebben az évben, de különösen 2024-ben.

Forrás: iea.org; naturalgasintel.com

Címlapkép: Shutterstock