2023 január 27

Érkezik az olajársapka – mi lesz az oroszok válasza?

Az ársapkáról szóló döntést hivatalosan vasárnap jelentik be az Európai Unió jogi közlönyében. Oroszország viszont már most jelezte, hogy nem fogadja el a felső határról szóló döntést, válaszadásra készül. A nyugati nagyhatalmak ezzel a lépéssel a szankciók már széles kosarát szerették volna bővíteni. Céljuk az ukrán háború kulcsfontosságú finanszírozási forrásainak korlátozása. Oroszország többször is kijelentette, hogy nem szállít olajat az ársapkát bevezető országoknak – ezt az álláspontot Mihail Uljanov, Moszkva bécsi nagykövete is megerősítette.

(www.shutterstock.com)

Ennek ellenére az uniós tagállamok megegyeztek, hogy 60 dolláros maximális árat vetnek ki az Oroszországból importált olajra. Az embargó december 5-én lép majd életbe. Pénteken Orbán Viktor közölte, hogy Magyarország mentességet kapott az intézkedés alól. A megegyezés viszont bonyolíthatja az orosz nyersolaj szállítását a felső határ felett, még az olyan országokba is, amelyek nem részei a megállapodásnak.

Tovább bombázzák a hadilábon álló nyersolaj piacot

Komoly megpróbáltatások érték már a fekete arany piacát a háború kirobbanása óta. Volt már 130 dollár felett az árfolyam, de esett vissza 80 dollárra is. Elképesztő volatilitást figyelhetünk meg nap, mint nap. Nagy kérdés lesz, hogy a szűkös piacon a mostani korlátozás milyen változásokat fog hozni. A G7-ek döntése után, ha az oroszok betartják ígéretüket és nem szolgáltatnak olajat az ársapkát alkalmazó országoknak, akkor a jelentős mennyiségű kínálat fog kiesni az amúgy is szűkös piacról. Bár a sapka célja, hogy megakadályozza, hogy az árfolyamok elszálljanak, a kínálati hiány akár ennek ellenkezőjét is kiválthatja.

(www.shutterstock.com)

Az orosz nyersolaj pénteken 67 dollár körül mozgott hordónként. Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere szerint a felső határ különösen az alacsony és közepes jövedelmű országok javát szolgálja, amelyek a magas energia- és élelmiszerárak terhét viselték. Azt is hozzátette, hogy mivel Oroszország gazdasága már elkezdett összehúzódni, költségvetése pedig egyre törékenyebbé válik, az árplafon azonnal csökkentheti Vlagyimir Putyin elnök legfontosabb bevételi forrását.

Oroszország, egyesült államokbeli nagykövetsége bírálta a nyugat lépését és jelezte, hogy szerinte Moszkva továbbra is fog vevőket találni olajára. Hozzátették azt is, hogy: „Az ehhez hasonló lépések elkerülhetetlenül növelik a bizonytalanságot és magasabb költségeket rónak a nyersanyagfogyasztókra.”

Forrás: reuters.com; index.hu

Címlapkép: Shutterstock