2024 május 23

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban

Németországban csökkentek a nagykereskedelmi árak októberben éves és havi összevetésben – közölte a német statisztikai hivatal, a Destatis szerdán.

Októberben a nagykereskedelmi árak 2020 májusa óta a legnagyobb mértékben, 4,2 százalékkal estek tavaly októberhez képest, miután szeptemberben 4,1 százalékos csökkenést mértek. Októberben már a hetedik egymást követő hónapban jegyeztek fel éves csökkenést. A múlt hónapban 0,7 százalékkal csökkentek a nagykereskedelmi árak szeptemberhez képest, amikor 0,2 százalékos növekedést jegyeztek fel havi összevetésben. Szakértői várakozások átlagában a szeptemberivel megegyező, 0,2 százalékos növekedés szerepelt októberre. A nagykereskedelmi árak tavaly átlagosan 18,8 százalékkal haladták meg az előző évit Németországban – ismertette a távirati iroda.

A Destatis múlt héten ismertette végleges adatként, hogy Németországban a fogyasztói árak éves növekedése több mint két éve a legkisebb mértékű, 3,8 százalék volt októberben a szeptemberi 4,5 százalék után. Havi szinten nem változtak a fogyasztói árak októberben, míg szeptemberben 0,3 százalék volt a havi áremelkedés mértéke.