Rendkívüli Hírek:

2024 február 24

Bundesbank elnök – korai még kamatcsökkentést várni az EKB-tól

Elhamarkodottnak nevezte a Bundesbank elnöke, Joachim Nagel az Európai Központi Bankkal (EKB) szemben támasztott kamatcsökkentési várakozásokat a davosi fórumon a Bloomberg TV-nek adott interjúban, mondván: ehhez még számos makrogazdasági adat rendeződésére szükség lesz.

Az interjúban a Bundesbank elnöke annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az euróövezeti infláció 2025-ig nem éri el az EKB inflációs célját. Elsősorban ezért véli úgy, hogy korai lenne még a kamatcsökkentésről beszélni. Kiemelte, hoogy egyebek között az euróövezeti bérek alakulására is oda kell figyelni. „Ez eléggé fontos ismeretlen tényező. Szeretném látni, hogyan alakulhatnak a bérek az euróövezetben a következő tizenkét hónapban” – mondta.

Bundesbank elnök - korai még kamatcsökkentést várni az EKB-tól

Philip Lane, az EKB vezető közgazdásza a közelmúltban a Corriere della Sera című olasz napilapnak azt nyilatkozta, hogy az EKB-nak júniusra lesz döntési alapja az esetleges kamatcsökkentésről. A június 6-i monetáris politikai ülésre fontos adatok állnak már majd rendelkezésre az euróövezeti tagországokban a bérek alakulásáról. Lane felvetette a kamatcsökkentési fázis megindításának a lehetőségét is, de óva intett egyúttal a túl nagy és gyors lépésektől. Az értékpapírpiacokon jelenleg forgó spekulációk szerint a monetáris döntéshozók márciusban vagy áprilisban kezdhetnének bele az irányadó kamatok csökkentésébe. A pénzpiacon a márciusi kamatcsökkentés valószínűségét 27 százalék körülire, az áprilisi ülésre pedig 98 százalék körülire teszik. Nagel szerint viszont a tőzsdék néha optimisták, néha pedig túlzottan is optimisták. „Ez az ő véleményük, nekem más a véleményem” – jelentette ki.

Az Európai Központi Bank (EKB) a gazdasági aktivitás szempontjából optimális szintként a két százalékos inflációt célozza meg az euróövezetben. Decemberben az inflációs ráta még 2,9 százalék volt, novemberben viszont ennél alacsonyabb, 2,4 százalékos.

Forrás

Borítókép forrása: Shutterstock