2024 július 25

Bődületesen magas szinten az irányadó ráta Törökországban

A várakozásokkal összhangban, 2003 óta a legmagasabb szintre – 500 bázisponttal, 30 százalékra – emelte az irányadónak számító, hétnapos repokamatot a török jegybank.

Előző kamatdöntő ülésén, augusztus 24-én az elemzők által vártnál nagyobb mértékben, 7,5 százalékponttal, 25 százalékra, 2004 óta a legmagasabb szintre emelte a hétnapos repokamatot a török jegybank. A jegybank csütörtöki közleményében megjegyezte, hogy a monetáris szigorítást fokozatosan erősítik, a megfelelő időben és a szükséges mértékben, amíg az inflációs kilátások jelentős javulását el nem érik. Hafize Gaye Erkan nemrég kinevezett vezető elnöksége alatt ez volt zsinórban a negyedik kamatemelés.

A török statisztikai hivatal szeptember 4-én közzétett adatai szerint éves bázison a törökországi fogyasztói áremelkedés 58,94 százalékra gyorsult a júliusi 47,83 százalékról, felülmúlva az elemzői várakozások átlagában szereplő 55,90 százalékot, szakértők szerint azonban a tényleges infláció jóval magasabb volt a múlt hónapban. A török statisztikai hivatal adatai szerint havi szinten a fogyasztói áremelkedés 9,09 százalékra lassult a júliusi 9,49 százalékról. A török líra az év eleje óta több mint 30 százalékkal gyengült a dollárhoz képest; a csütörtöki kamatdöntés bejelentését követően az árfolyam érdemben nem változott, délután 14 óra körül a dollárt 27,12 lírán jegyezték – ismertette a távirati iroda.